Vechtend FC Groningen verliest thriller van Ajax

FC Groningen heeft hard geknokt, maar wist uiteindelijk geen resultaat te boeken tegen koploper Ajax. De Amsterdammers kwamen door een laat doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar het sterkste uit de strijd: 0-1.

Danny Buijs koos voor Paul Gladon in de basisopstelling. De spits, die voor aanvang van het duel in drie wedstrijden op rij tot scoren kwam, vormde samen met Ajax-huurling Kaj Sierhuis de aanval. Verder stond Iliass Bel Hassani aan de linkerkant van het middenveld, hij werd verkozen boven van Mo El Hankouri.

De wedstrijd begon met een teleurstelling vanaf de tribune. FC Groningen-fans aan de Zuid zijde staken vuurwerk aan ondanks waarschuwingen van de stadionspeaker. De Trots van het Noorden hing een straf boven het hoofd van een wedstrijd zonder (een deel van het) publiek wanneer binnen een proeftijd van twee jaar vuurwerk zou worden afgestoken vanaf de thuis-tribunes. Er staat FC Groningen in de komende tijd dus waarschijnlijk een straf te wachten vanuit Zeist.

Maar goed, de wedstrijd. Na zeven minuten spelen stichtte Matthijs de Ligt al vroeg gevaar. De aanvoerder van de Amsterdammers kopte de bal op de paal. Waar hij afgelopen dinsdag Ajax nog naar de 1-2 kopte in Turijn tegen Juventus, stond de paal de international dit keer in de weg. Na 23 minuten voetballen liet FC Groningen zich zien in het strafschopgebied van Ajax. Een vrije trap van Tim Handwerker werd maar half gekeerd door André Onana. Mike te Wierik stuitte in de rebound op dezelfde doelman. Tien minuten later had FC Groningen een grote mogelijkheid op de openingstreffer. Een schot van Ludovit Reis vloog via een Amsterdams been rakelings naast. Dat bracht de ruststand op 0-0.

De tweede helft

Na tien minuten spelen in het tweede bedrijf combineerden Kaj Sierhuis en Deyovaiso Zeefuik al koppend richting het doel van Ajax. Sierhuis besloot de bal uiteindelijk uit de lucht te grijpen en volleerde de bal hard, maar rakelings over. Één minuut later combineerde Ritsu Doan met Kaj Sierhuis door de defensie van de halve finalist van de Champions League. Ritsu Doan schoof oog in oog met Onana de bal rakelings naast het doel van Ajax.

Nadat Zeefuik eerst nog een bal van Tagliafico van de lijn haalde, vond het eerste VAR-moment van de avond plaats. Dezelfde Nico Tagliafico raakte Mike te Wierik met zijn arm in het gezicht. Scheidsrechter Higler en de VAR besloten in overleg dat de overtreding niet genoeg was voor een rode kaart.

Na 78 minuten voetballen brak invaller Klaas-Jan Huntelaar de ban. De oud-doelpuntenmachine van Oranje vocht een duel uit met Tim Handwerker en kon uiteindelijk vrij voor Padt de bal in de kruising binnenschieten: 0-1. Ook nu ging de VAR kijken naar de situatie. De vraag was of Klaas-Jan Hunterlaar geen overtreding maakte in duel met Handwerker. Ook nu besloot het scheidsrechterkorps dat er niet ingegrepen hoefde te worden in de besluitvorming. De opluchting bij Huntelaar’s goal was groot. De spits sprintte naar het uitvak en trok zijn shirt uit, iets wat nog een staartje kreeg. Zes minuten later kwam de arm van Huntelaar namelijk terecht in het gezicht van Samir Memisevic. Hiervoor ontving de spits een gele kaart, wat zijn tweede prent van de avond was nadat hij al op de bon ging voor het uittrekken van het clubcostuum: Ajax moest met tien man verder.

Paul Gladon kreeg in de 86e minuut nog een goede kans op de gelijkmaker. Hij kopte een voorzet knap op doel, maar zag dat Onana met een uiterste krachtsinspanning wist te redden op de inzet.

Ondanks de goede vertoning van FC Groningen staat de ploeg met lege handen. Aanstaande woensdag speelt de ploeg van Danny Buijs in Zwolle tegen PEC. FC Groningen blijft de nummer negen van de Eredivisie.