Categorieën: Nieuws

Tandarts onbetaalbaar voor half miljoen mensen in Nederland

De organisatie ‘Dokters van de Wereld’ komt de komende maanden naar Groningen en vijf andere steden om gratis mondbehandelingen te geven aan mensen die anders geen toegang hebben tot de tandarts.

Volgens de organisatie is voor een half miljoen mensen in Nederland de tandarts onbetaalbaar geworden. Dat leidt tot rotte tanden, ontstekingen en ernstige pijnklachten. Vanaf donderdag geeft de organisatie met steun van de Postcode Loterij duizend mondzorgbehandelingen aan deze mensen, via een mobiele tandartspraktijk.

In Nederland wordt mondzorg voor mensen vanaf 18 jaar niet vergoed vanuit het basispakket. Als mensen geen geld hebben voor een aanvullende verzekering schiet preventieve mondzorg er vaak bij in. Dokters van de Wereld pleit voor een structurele oplossing die voorziet in toegankelijke en betaalbare mondzorg voor iedereen.

De mobiele praktijk van Dokters van de Wereld staat op 9 en 10 mei bij Stichting WerkPro en op 23 en 24 mei bij de Bed-Bad-Brood opvang voor asielzoekers.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Een half miljoen mensen kan de tandartszorg niet betalen, die wel verplicht verzekerd zijn voor de basisverzekering Ik ken genoeg schrijnende gevallen. Je kan onderhand aan de staat van iemands gebit zien of die rijk of arm is.
    Ik snap niet waarom er dan prioriteit ligt bij mensen uit de bed-bad- en broodopvang.

    • Waarom prioriteit bij illegale avonturiers uit Moldavië en Algerije?

      Kalergi Coudehove, verdeel -en heers, plus marxistische aanval op traditionele identiteiten (ook wel omvolking genoemd).

      • Marxistisch? De immigranten worden al sinds de 70-er jaren hierheen gehaald door de rechtse partijen, op verzoek van werkgevers die op zoek zijn naar goedkope arbeidskrachten die zich zonder zeuren laten uitbuiten. Zo er al een complot is, is dat een rechts complot. Maar ik zie geen complot, alleen uitbuiting en winstbejag. What else is new.

      • Klopt.

        Als je het ondanks een paradigma verschuiving op politiek vlak over links en rechts hebt, is het een rechts plan. Want een fascitisch plan met als doel te komen tot een feodaliteit onder leiding van een blanke elite.

        En hoe Ironisch is het dat marxisten met cultural war, zich voor een kapitalistisch complot en ronduit racistische complot (Kalergi Coudehove) in aan het zetten zijn?

  • het zou geweldig zijn als de busjes bij de voedselbanken zouden staan.
    Werk in Heerlen en heb veel mensen gezien
    Die echt kiespijn hebben en nergens geholpen worden.

  • De tandarts kan je zo duizenden euro's kosten. Voor minima onbetaaldbaar. Het kost je jaren om er weer bovenop te komen.

  • Ik heb ook te veel mensen gezien die helemaal niks aan tandzorg doen. Een tandenborstel en tandpasta kosten weinig, maar twee minuten poetsen twee keer per dag lijkt voor veel mensen te veel moeite te kosten, dan heb je inderdaad na enkele jaren een behandeling van duizenden euro's nodig. Het heeft weinig zin , als je vervolgens nog steeds geen moeite wilt doen om zelf voor je tanden te zorgen.

    • Weleens een tijdje depressief geweest?

      Eén seconde tandenpoetsen is iets waar je dan al niet toe kunt zetten. En armoede is een risicofactor voor depressies. (Andersom natuurlijk ook)

      • Inderdaad, VSH, en er zijn zeker ook vele duizenden mensen die goed voor hun tanden zorgen en toch zorg nodig hebben die ze niet kunnen betalen, maar het gaat hier om een half miljoen mensen, en ik zie al te veel mensen rondlopen met heel vieze/onverzorgde tanden.

  • Er zijn zoveel bevolkingsonderzoeken, belangrijk.
    Maar mondzorg is blijkbaar niet belangrijk, terwijl een slecht gebit tot Veel lichamelijke klachten kunnen leiden. Ik begrijp dit echt niet.

Recente berichten

Drie ontwikkelaars stappen uit project Reitdieptoren

De bouw van de Reitdieptoren, bij de Reitdiephaven en Hoogeweg, gaat voorlopig nog niet van…

2 uur geleden

“Woensdag veel bewolking met kans op een buitje, op Hemelvaartsdag flinke opklaringen”

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er flinke opklaringen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

8 uur geleden

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

9 uur geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

10 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

11 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

12 uur geleden