Partij voor de Dieren: Alle paasvuren verbieden

nieuws
Foto Joris van Tweel Paasvuur.

De Partij voor de Dieren wil dat alle paasvuren in de gemeente Groningen verboden worden.

Er zijn in de provincie al veel paasvuren afgelast op advies van de veiligheidsregio. Dit vanwege de droogte. Maar beide paasvuren in Noordlaren en Onnen in de gemeente Groningen staan nog op de agenda.

De PvdD is niet alleen tegen vanwege de droogte, maar ook omdat zich inmiddels veel dieren in de stapels hout zouden ophouden, omdat die al weken opgebouwd worden. Daarnaast wijst de PvdD op de kankerverwekkende stoffen die vrijkomen.

Deel dit artikel:

 1. Het is maar goed dat de PvdD in Groningen een zeer marginaal partijtje is, ze wijzen met hun hypocriete vingertje maar hebben totaal geen invloed.

 2. Prima voorstel van de PvdD. Het wordt tijd dat deze traditie afgeschaft wordt.
  Onhoudbaar als het om het milieu en de gezondheid van mens en dier gaat.
  Geen hypocrisie, geen schijnheiligheid, maar feitelijke kritiek op een achterhaalde passion.

 3. Dit keer ben ik het wel met ze eens. Paasvuren lopen volledig uit de hand. Het moet allemaal steeds hoger en groter. Bovendien ook niet te rijmen met de wens van de gemeente een CO2 neutrale gemeente te worden. Al die mensen die zo hard riepen over zeer lokale berekende fijnstofproblemen bij de nieuwe ringweg (in het park rond de gaten tussen de deksels) zijn nu wel erg stil nu het om massale uitstoten gaat die menig paasweekend bederven. Past totaal niet bij het moderne bewustzijn over de schade die fijnstof kan veroorzaken.

  1. Zoveel cynisme, Doe. Mensen hypocriet noemen terwijl je ze niet eens kent.

   Wij hebben al jaren geen auto, we lopen en fietsen (ook gewone fietsen, geen electrische) overal, en anders met de trein.

   Maar hoe dan ook, de auto/transport is helaas nog noodzakelijk, en electrisch is in NL vaak net zo vervuilend (afhankelijk van hoe de accu is gemaakt, en hoe de stroom is gewekt). Paasvuren zijn zeker niet noodzakelijk en bovendien dodelijk voor kleine dieren.

  1. De PvdD zal worden afgeschaft als de dieren recht gedaan is. En als andere partijen bereid zijn de standpunten van de PvdD over te nemen. Dan pas!

 4. Zeuren over schadelijke stoffen en uitstoot terwijl er wel genoten van een vuurwerkshow of een BBQ in de zomer. Van origine zijn paasvuren opgebouwd uit snoeiafval en later ook kerstbomen. Een traditie die ouder is dan het Christendom ter ere van de lente en de godin Ostara (Ostern/ Easter). Het is een mooie traditie die niet moet verdwijnen, maar die wel meer moet worden gecontroleerd. Geen afval op de bulten en alleen onbehandeld natuurlijk hout.

  1. Tradities komen, tradities gaan.
   Dieren opofferen, is een goed voorbeeld hiervan.
   Soms zijn tradities letterlijk niet meer van deze tijd, vanwege nieuwe inzichten in de (o.a. lichamelijke, psycische, sociale of mileu-)schade die ze aanrichten.
   Geen probleem, dan hebben we altijd ruimte voor nieuwe tradities.

 5. Zo snel mogelijk afschaffen die gekkigheid.
  En meer regels, en zéker ook meer betutteling. Zei ik MEER betutteling?? Ja, dat zei ik.
  Het zoogdier mensch weigert helaas vaak om de bovenkamer (a.k.a. gezond verstand) te gebruiken en derhalve moet deze diersoort meer tegen zichzelf in bescherming worden genomen.

 6. “Some people just want to see the world burn…” Nou het zijn er ondertussen best wat.

  Ik ben nog geeneens de veertig gepasseerd en heb door de jaren heen goed kunnen vernemen dat die ‘gezellige’ vuurtjes een ordinaire wedstrijd zijn geworden, niks geen traditie.

  https://beuseberg.nl/historie/

  Ik zeg verbod, totdat mensen weer tevreden kunnen zijn met een paasvuurtje van 3 meter.

 7. helemaal eens met de PvdD! inmiddels is deze oude traditie verworden tot een ordinair wedstrijdje ver plassen met een enorme milieuverontreiniging tot gevolg. stop met alle openbare houtverbrandingen en vuurwerk. het merendeel van de Nederlandse bevolking is tegen! kunnen dit soort gebruiken niet vervangen worden door eigentijdse lichtshows.

 8. Verbieden die Paasvuren. Totaal onnodig en de meeste mensen die ze bouwen hebben geen enkel gevoel meer bij de oude tradities. Inderdaad, tradities gaan, tradities komen. Dit gebruik handhaven in de huidige tijd, getuigt van een volstrekt miskennen van de milieuproblematiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *