Regen mag pret op Koningsdag in Groningen niet drukken

nieuws
Foto: Wouter Holsappel

Groningen viert vandaag (zaterdag) Koningsdag. De start was in de Martinitoren waar met het luiden van de klokken de dag werd geopend.

Dat gebeurde door burgemeester Peter den Oudsten en er werd ook de traditionele oranjebitter gedronken.

Foto: Gemeente Groningen. De start van Koningsdag

De deelnemers en de bezoekers van de vrijmarkten in de stad, onder meer aan de Singels, hadden eerst pech vanwege de regen. De handel moest daarom met plastic en paraplu’s droog gehouden worden. Maar in de loop van de middag hield het voorlopig op met regenen.

Foto Wouter Holsappel. Regenachtige vrijmarkt
Foto Wouter Holsappel.

Buiten de vrijmarkten zijn er nog diverse andere activiteiten in de stad, de wijken en de dorpen. Zo is er op de drafbaan het muziekfestival Kingsland en ook op plekken in het centrum zijn podia. Koningsdag 2019 was door de regen wat rustiger dan voorgaande jaren, maar de Vismarkt liep in de middag redelijk vol. Het optreden van Nielson moest daar met een fikse vertraging akoestisch, omdat er bier in een mengtafel terecht was gekomen.

Foto Andor Heij: De regen mocht de pret bij het podium op de Vismarkt niet drukken.
Foto Andor Heij

Op de Ossenmarkt waren kinderactiviteiten. In Haren werden door kinderen versierde ballonnen in het centrum geplant. In de Groninger Diepenring waren diverse boten te zien met daarop ook enkele artiesten.

Foto Andor Heij: Muzikale boot.
Foto Andor Heij. Boten door de Diepenring.
Foto Andor Heij

De plekken waar veel mensen kwamen werden afgesloten door grote  zakken met zand om eventuele aanslagen te voorkomen.

Foto Andor Heij: Inmiddels een vertrouwd beeld bij grote evenementen. Zandzakken.
Foto: Andor Heij

De Koningsnacht werd al uitbundig gevierd en die verliep verder rustig. Ook zaterdag zal het feest tot in de kleine uurtjes door gaan. Bij Kingsland in het Stadspark was het behoorlijk vol en ook in de binnenstad werd het in de loop van de avond steeds drukker.

Later meer

Deel dit artikel: