AFGELOPEN: SC Heerenveen – FC Groningen (1-1)

De wedstrijd der wedstrijden: Groningen tegen Friesland. Om half drie begint de confrontatie tussen SC Heerenveen en FC Groningen. FC Groningen zal vechten voor een plaats in de play-offs en Heerenveen zal vechten voor kleur op het gezicht. Volg dit liveblog voor alles rondom de derby.

AFGELOPEN. De 31e editie van SC Heerenveen eindigt onbeslist: 1-1. FC Groningen kwam in de tweede helft langszij door wedderom een doelpunt van supersub Paul Gladon.

90+4’ Padt moet nog keren om een verlies te voorkomen!

90+1’ Vier minuten extra tijd.. Krijgt de derby nog een winnaar?

87’ Wissel FC Groningen: Michael Breij komt in het veld voor Kaj Sierhuis.

83’ Wissel SC Heerenveen: Dennis Johnsen vervangt Mitchell van Bergen.

81’ Ludovit Reis moet verzorgd worden aan zijn enkel.

79’ Wissel SC Heerenveen: Rodney Kongolo komt in het veld voor Yuki Kobayashi.

77’ Mike te Wierik kopt over uit een vrije trap. Waar de eerste helft voor SC Heerenveen was, is de de tweede helft duidelijk voor de Groningers.

71’ Bijna wéér Gladon… Op aangeven van Sierhuis schiet de supersub de bal in de verre hoek: Warner Hahn gebruikt zijn vingertoppen.

66’ Memisevic met een schot in het zijnet. FC Groningen gaat op jacht naar de voorsprong.

61’ DOELPUNT FC GRONINGEN! PAUL GLADON DOET HET WEER. De spits kan binnenschieten na een overstapje van Kaj Sierhuis. De stand is weer gelijk!

57’ Paul Gladon krijgt een gele kaart.

56’ Sergio Padt moet redden op een poeier van Michel Vlap.

53’ Op de paal… Ben Rienstra, de middenvelder die afgelopen zomer nog interesse genoot van FC Groningen, knalt de bal op de paal.

52’ Wissel FC Groningen: Is Paul Gladon voor de derde keer op rij de verlosser? Hij vervangt Ritsu Doan.

50’ En daar was Heerenveen weer. Padt werkt een hoekschop half weg en Woudenberg knalt daarna over.

49’ Bijna Sierhuis.. Kaj Sierhuis rost vanuit een lastige hoek de bal richting de kruising. Hahn kan redden.

46’ De tweede helft is begonnen. Weet de Trots van het Noorden het om te draaien?

HET IS RUST. FC Groningen zal na de rust veel beter voor de dag moeten komen om de 1-0 achterstand recht te breien in de Derby van het Noorden.

44’ De stadionspeaker doet een oproep aan de Groningen-supporters met de vraag of zij geen voorwerpen op het veld willen gooien, anders wordt de wedstrijd gestaakt. De sfeer neemt toe in het Abe Lenstra stadion. Ook de beslissingen van scheidsrechter Nijhuis zorgt voor spektakel.

43’ Ludovit Reis lost een schot: naast.

41’ Zeefuik leek een arm in het gezicht te krijgen en heeft veel pijn. Hij kan weer prima verder.

40’ Het Friese doelpunt is volkomen verdient. FC Groningen komt niet in het spel voor, zonder dat SC Heerenveen overtuigend voetbalt.

38’ DOELPUNT SC HEERENVEEN. Het Abe Lenstra stadion veert op na een kopdoelpunt van Pelle van Amersfoort. 1-0 voor de Friezen.

36’ Bel Hassani worstelt zich langs paar spelers en geeft mee aan Doan. De voorzet van Ritsu Doan komt niet aan bij spits Sierhuis.

34’ FC Groningen komt, net als de afgelopen wedstrijden, erg moeilijk tot voetballen. Wat moet Danny Buijs omgooien in de rust?

28’ Sergio Padt heeft verzorging nodig, maar lijkt verder te kunnen spelen. Danny Buijs maakt vriendelijk gebruik van de verzorging en instrueert zijn spelers. Was het een Fräsertje?

25’ Sergio Padt is belangrijk. Pelle van Amersfoort wordt weggestoken en komt oog in oog met Sergio Padt. De doelman maakt zich groot en de Friese stift mislukt.

21’ SC Heerenveen bijna.. Thorsby kan vanuit een kansrijke positie binnenschieten. De middenvelder rost de bal over.

19’ Sikkom meldt dat de Z-side medesupporters tegenhoudt bij de poorten.

15’ SC Heerenveen ruikt bloed. Ben Rienstra duikt op in het strafschopgebied. Zijn harde voorzet krijgt geen vervolg.

14’ Honderden Groningen-supporters wachten nog buiten omdat er maar twee toegangspoortjes beschikbaar zijn voor de bezoekers.

11’ Deyovaisio Zeefuik ontvangt een gele prent.

6’ SC Heerenveen begint sterk aan de wedstrijd: Van Amersfoort kopt naast uit een hoekschop.

1’ We hebben het Friese volkslied gehad en beginnen eindelijk aan de Derby van het Noorden!

SC Heerenveen heeft afgelopen week afscheid genomen van trainer Jan Olde-Riekerink. De oefenmeester moest na tegenvallende resultaten vertrekken bij de Friezen. De wit-blauwen staan op de tiende plaats en zullen extra gebrandt zijn om weer kleur op het gezicht te krijgen en dát tegen rivaal FC Groningen.

FC Groningen kan vanmiddag inlopen op de nummer zes van de competitie: Heracles Almelo. Bij een overwinning verkleint de Trots van het Noorden het gat naar één punt. Concurrenten Vitesse en FC Utrecht spelen vanmiddag een onderling duel, de ploeg van Danny Buijs zal dus extra gedreven zijn om te winnen van SC Heerenveen.

Historie (30 keer): Zes keer bleef FC Groningen de beste club van het noorden, zes keer deelden de ploegen de punten en 18 keer bleven de punten in Heerenveen.

Opstelling SC Heerenveen: Hahn, Schmidt, Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra, Thorsby, Kobayashi; Vlap, Van Amersfoort, Van Bergen

Opstelling FC Groningen: Padt; Zeefuik, Te Wierik, Chabot, Handwerker; Doan, Reis, Memisevic, El Hankouri; Bel Hassani, Sierhuis

Scheidsrechter: Bas Nijhuis