Ecologen gaan een tijdje naar de gevel kijken

nieuws
datum:20180711 / locatie:

Deze maand starten ecologen met onderzoek naar beschermde diersoorten in het Groningse aardbevingsgebied. Het kan voorkomen dat ecologen een tijdje naar de gevel kijken om uitvliegende vleermuizen te tellen.

Uitgangspunt is dat het woon- en leefgebied van beschermde diersoorten na de versterking beter is dan voor de versterking. De onderzoeken worden in de komende maanden uitgevoerd door ecologen die zijn te herkennen aan een oranje/gele jas met daarop het woord ‘Ecoloog’. In april en mei vindt overdag onderzoek plaats naar huismussen. Tussen mei en juli vindt onderzoek plaats naar vleermuizen en gierzwaluwen. Halverwege augustus start een onderzoek naar verblijfplaatsen van grote groepen vleermuizen in grote gebouwen, zoals kerken of flatgebouwen.

De onderzoeken vinden plaats in het hele gebied van het Groningen gasveld. De ecologen gaan vooral ’s ochtends of ’s avonds op pad, in de schemering. Ze bekijken dan onder andere de buitenkant van woningen, vanaf de openbare weg, en hoeven daarvoor niet op het erf van mensen zelf te komen. Wel kan het voorkomen dat ecologen een tijdje naar de gevel kijken om uitvliegende vleermuizen te tellen.

Bij de start van de versterkingswerkzaamheden mogen geen beschermde dieren in een gebouw zijn. Daarom worden mogelijke verblijfplaatsen voor de start van de werkzaamheden dichtgemaakt. Dit wordt ook wel natuurvrij maken genoemd. Door kleine openingen in woningen dicht te maken met purschuim, kleine flappen op te hangen voor openingen in de muur. Zo kunnen de dieren wel naar buiten, maar niet meer naar binnen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *