Diabetesmedicijnen schuiven dialyse op de lange baan

nieuws

Twee diabetesmedicijnen vertragen de achteruitgang van de nierfunctie zodanig, dat patiënten veel later of zelfs niet gedialyseerd hoeven te worden.

Het gaat om canagliflozine en dapagliflozine. Die worden aan sommige patiënten voorgeschreven om de bloedsuiker te verlagen. Farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG presenteert deze week de veelbelovende resultaten aan collega-wetenschappers op een congres in Australië, en publiceert over zijn onderzoek in twee wetenschappelijke bladen.

Volgens Lambers Heerspink is er dringend behoefte aan nieuwe behandelingen, gezien het stijgend aantal mensen met diabetes. Ongeveer 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes en maandelijks komen daar 1200 nieuwe patiënten bij. Tot 40 procent van hen zal een nierziekte ontwikkelen.

“Dit onderzoeksresultaat is een grote medische doorbraak omdat mensen met diabetes en nieraandoeningen een extreem hoog risico lopen op nierfalen, een hartaanval, een beroerte en de dood. We hebben nu een zeer effectieve manier om dit risico te verminderen “, aldus Lambers Heerspink.