Zorgen onder filosofen om toespraak Paul Cliteur tijdens ‘Nacht van de Filosofie’

nieuws
Foto: Vera de Kok via WikiMedia Commons (CC 4.0)

Lodi Nauta, decaan wijsbegeerte, heeft afgelopen vrijdag een mail naar de hele faculteit gestuurd om de zorgen te bespreken over de toespraak die prominent FvD’er Paul Cliteur op 5 april aanstaande zal geven tijdens de ‘Groningse Nacht van de Filosofie’. Dat meldt de UK-Krant dinsdag op haar website.

“Controversiële uitnodigingen moeten in de toekomst transparanter en beter bespreekbaar te maken”, zo schrijft Nauta. De meningen over de uitnodiging aan Cliteur zijn volgens Nauta verdeeld. “Sommige mensen binnen de faculteit maken zich ernstig zorgen, omdat de FvD ‘bepaalde standpunten heeft en tactieken gebruikt waar niet iedereen het mee eens is.”

Martin Lenz, hoofd van de vakgroep Geschiedenis van de Filosofie, zegt dat hij het gesprek niet uit de weg wil gaan, maar juist gaande wil krijgen. Wel noemde hij Cliteur afgelopen zondag in een blogpost nog een ‘propagandist’ en twijfelt openlijk aan de feitelijke basis waar Cliteur zijn meningen over religieus terrorisme op baseert. Volgens Lenz staat het bieden van een podium gelijk aan het onderschrijven van de controversiële standpunten.

Guus Termeer, programmeur van Studium Generale, laat weten bezorgde reacties te hebben ontvangen: “Als het erop aankomt, is het aan de academische gemeenschap om de intellectuele diversiteit te beschermen. Het is belangrijk om mensen de kans te geven een vrije discussie te voeren, zo lang er maar ruimte is voor een kritisch debat.”