Vanaf 2025 per trein naar Stadskanaal

Over zes jaar is het mogelijk om met de trein naar Stadskanaal te rijden. Dat meldt de provincie Groningen.

De provincie heeft een akkoord over een volwaardige spoorverbinding bereikt met het ministerie, vervoersbedrijf Arriva, spoorbeheerder ProRail en museumspoorlijn STAR. Enkele weken geleden werd duidelijk dat een akkoord al nabij was, maar de STAR was op dat moment nog één van de struikelblokken.

In veertig minuten naar Stadskanaal
Tussen Veendam en Stadskanaal ligt al een spoorlijn die op dit moment voor museumritten van de STAR wordt gebruikt. In het akkoord dat gesloten is gaan beide bedrijven nu gebruik maken van de verbinding. De dienstregeling is zo uitgekiend dat zowel reizigerstreinen als museumtreinen op zondag de hele dag kunnen rijden. De verwachting is dat een reizigerstrein vanuit de stad er ongeveer veertig minuten over gaat doen om in Stadskanaal te komen.

Seinen en beveiliging aanleggen
Ondanks dat er wel rails liggen moet er tot 2025 nog heel wat gebeuren. Het spoor moet opgeknapt worden en het baanvak moet uitgerust worden met spoorbeveiliging. Hiervoor is een bedrag van 62,8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het ministerie legt bovenop dat bedrag nog eens vijf miljoen, dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een sneltrein die kan gaan rijden tussen de stad en Zuidbroek.

Doortrekken naar Emmen
Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) laat weten erg blij te zijn. Volgens haar was het ook een heel gepuzzel om tot dit akkoord te komen. De politica heeft met dit akkoord de hoop dat het spoor ook doorgetrokken kan worden naar Emmen en eventueel later richting Twente.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *