“Treinverbinding naar Stadskanaal snel doortrekken naar Emmen”

nieuws
Foto: Frank Loer - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2637913

De spoorlijn naar Stadskanaal die er in 2025 ligt, moet snel doorgetrokken worden via Ter Apel naar Emmen. Dat zegt de PVV.

Volgens de PVV is dat goed voor zuidoost Groningen en jongeren die in Groningen studeren zouden dan thuis kunnen blijven wonen.

Woensdag werd bekend dat spoorlijn naar Stadskanaal er definitief komt. Het spoor ligt er al, maar dat wordt momenteel gebruikt door de STAR, een museumspoorlijn.

De PVV is niet de enige die een spoorlijn naar Emmen wil. Die verbinding wordt al de Nedersaksenlijn genoemd. Ook de politiek in Groningen en Overijssel zijn grote voorstanders. Het noorden heeft dan een betere verbinding met Twente. In Drenthe is het enthousiasme vanwege de kosten echter niet zo groot.

Vanwege die kosten komt een station in Ter Apel ook niet direct in de plannen voor, maar er is wel een lobby vanuit de ondernemers rond Ter Apel gaande.

Deel dit artikel:

 1. Vraag me af of de gemeente Stadskanaal nog een nieuw station gaat bouwen, want het huidige treinstation van de STAR ligt net buiten het centrum. Er was wel een stationnetje ter hoogte van het centrum, maar die is afgebroken voor nieuwbouw van 2 huizen.

 2. Je zou (een groot deel van) de bedding van de voormalige S.T.A.R.-spoorlijn naar Ter Apel nog kunnen gebruiken, dat is een beetje het idee achter de wens om via Ter Apel te gaan.

  Als je Google Maps erbij pakt (satellietmode) en je gaat naar Ter Apel, zie je links van het dorp een bomenrij die vanuit het noorden komt en met een ruime bocht Ter Apel inloopt. Dat is die oude spoorbedding. Als je dat ‘pad’ naar het noorden volgt, kom je vanzelf in Musselkanaal uit. En als je uitzoomt, zie je dat Ter Apel helemaal niet zo onlogisch is; het ligt relatief dichtbij Emmen.

  Klik op mijn naam voor de precieze locatie in Google Maps.

  Probleem is dat het centrum van Ter Apel niet kan worden aangedaan. Station Ter Apel lag middenin het dorp, na de bocht, maar als je naar Emmen wil is het niet logisch om ook die bocht weer in gebruik te nemen; de spoorlijn moet juist de andere kant op, richting Emmen. Dus er kan alleen een station komen aan de rand van Ter Apel.

 3. Ik zou zeggen, Ter Apel nieuw station omgeving Westerstraat 8a (zie google maps).
  Dan de lijn doortrekken aan de zuidoost kant van Nieuw-Weerdinge en Weerdinge, en naar Emmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *