‘Terugvalpreventie bij depressie kan 95 miljoen euro besparen’

nieuws
Foto: johnhain via Pixabay (CC 0.0)

Nicola Klein promoveert op 21 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen met een onderzoek over terugvalpreventie bij depressie. Daaruit blijkt een combinatie van antidepressiva en preventieve cognitieve therapie zo’n 95 miljoen euro aan kosten kan besparen.

De voornaamste conclusies van het onderzoek zijn dat de combinatie van antidepressiva en Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) beter beschermt tegen depressieve terugval dan antidepressiva alleen. Belangrijk is dat afbouw goed wordt begeleid en in een stabiele levensfase plaatsvindt. Als mensen absoluut willen of genoodzaakt zijn om af te bouwen met antidepressiva, suggereren de resultaten dat dit kan onder begeleiding van PCT, al gaat dat gepaard met extra kosten. Het alleen voortzetten van antidepressiva bleek kosteneffectief vergeleken met het afbouwen van antidepressiva met PCT, dit levert in totaal zo’n miljoen euro besparing op in het Nederlandse zorgsysteem.

In Nederland krijgt bijna twintig procent van de volwassenen te maken met een depressie. Terugval in depressie komt vaak voor, maar er zijn geen instrumenten die het risico op terugval inschatten op individueel niveau, zoals gebruikelijk bij somatische ziektebeelden. Daarom heeft Klein een praktisch toepasbaar instrument ontwikkeld. Klein: ‘Hoewel het instrument in staat was om de deelnemers onder te verdelen in betekenisvolle risicocategorieën, was de overkoepelende prestatie van het model niet goed genoeg om het instrument te implementeren in de klinische praktijk.’

Deel dit artikel: