Categorieën: Nieuws

OZB in gemeente Groningen stijgt met tien procent

De onroerende zaakbelasting in de nieuwe gemeente Groningen gaat het komende jaar met tien procent omhoog. Dat staat in een voorstel van burgemeester en wethouders dat vrijdagmiddag naar buiten werd gebracht. Daar komt nog een inflatiecorrectie van 2,5 procent overheen.

De stijging is een gevolg van de snel stijgende WOZ-waarde van woningen in de gemeente. Deze steeg de afgelopen twee jaar ook met ruim tien procent. Volgens het college van B&W is deze verhoging nodig om, in combinatie met verschillende besparingen, de financiële puzzel van noodzakelijke investeringen en tekortschietende Rijksbudgetten op te kunnen brengen. In totaal krijgt de gemeente zo’n drie miljoen euro aan extra inkomsten binnen door deze stijging.

De partij Stad en Ommeland laat in een reactie op het voorstel weten dat ”met gemiddeld tien procent te verhogen niet valt uit te leggen. Wonen en leven in Groningen wordt niet duurzaam met het nieuwe groene college, maar vooral duur!”, aldus Amrut Sijbolts, fractievoorzitter van Stad en Ommeland. ‘‘Het moge duidelijk zijn dat wij dit
voorstel niet gaan steunen.’’

Het nieuwe tarief voor woningeigenaren, 0,17 % van de woningwaarde, gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari van dit jaar. Voor eigenaren van niet-woningen is het tarief 0,4988% en 0,4017% voor gebruikers van niet-woningen. Haren heeft dit jaar een meevaller qua OZB-tarieven. Zij betalen dit jaar bijna veertig procent minder. Het tarief voor Ten Boer blijft nagenoeg gelijk.

 

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • We gaan er allemaal op vooruit.
    Wie sprak die woorden ?
    Denk eraan bij het stemmen !

    • In 2018 was de OZB in Groningen 0,1618% in Haren, 0,1670% in Ten Boer 0,1834%. Het gemiddelde van de provincie lag op 0,1783%
      0,17 is dus niet zo gek hoog. Het meest betaalden de Damsters met 0,2554%

  • "The problem with socialism is that eventually you run out of other people's money".

  • Goh.. verrassend... links college en de ozb gelijk met 10% omhoog. De gemeente Groningen is gewoon een enorme geldverspiller, zowel in hun beleid als in hun eigen organisatie. Dat heeft niets met tekortschietende Rijksbudgetten te maken. Gewoon doodleuk de rekening bij de burger neerleggen. Haren en Ten Boer worden nog even ontzien?

  • geen nood mensen, het verkiezingsprogramma van de grootste partij meldt:
    schulden zorgen voor stress en vormen een ernstige belemmering voor maatschappelijke participatie. GroenLinks wil mensen met schuldenproblematiek meer perspectief bieden. Daarom staan wij voor een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid en willen we doorgaan met de innovatieve vormen van schuldhulpverlening. De rente op de leningen van de Groningse kredietbank zijn de laagste van de sociale kredietbanken in het land.
    https://groningen.groenlinks.nl/sites/groenlinks.nl/files/downloads/page/Verkiezingsprogramma%20GroenLinks%20Groningen%202018%20-%202022.pdf

    • Ben geen GrijsMidden- herstel GroenLinks stemmer... maar nu ik dit lees? Misschien zo gek nog niet.
      Bedankt dus rijkman :-) (what's in a name)

  • Groningen heeft meer dan 1.5 miljard aan "vaste" leningen openstaan, de rente zal toch ergens van betaald moeten gaan worden aan aflossing zal men nooit meer toe gaan komen. Ik denk dat de inwoner in deze gemeente blij mag zijn dat de rente niet zal gaan stijgen, dan ontstaat er een echt groot problemen.

    Wanneer het hier niet om een gemeente maar om een privaat bedrijf zou gaan zou deze allang een bewindvoerder aangesteld hebben gekregen.

    Men rept vaak over de waarde van zijn/haar huis, dit ondanks dat er veelal nog een torenhoge hypotheek op rust, zo eigen is het dus niet, maar als het om onroerend zaak belasting gaat, schijnen huizen in de ogen van diezelfde eigenaren plotseling veel minder waard te zijn als het bedrag waarvoor men aangeslagen wordt.

Recente berichten

Forum organiseert deze zomer weer Rooftop Cinema: “Op 45 meter hoogte onder de sterrenhemel films kijken”

Forum Groningen organiseert deze zomer wederom Rooftop Cinema. Op verschillende dagen in de zomermaanden kunnen…

37 minuten geleden

Arrestatie na schermutseling in Surinamestraat, politie zoekt getuigen

In de Surinamestraat in de Indische Buurt heeft dinsdag aan het einde van de middag…

2 uur geleden

RUG: “Demonstranten Harmoniegebouw staan niet open voor dialoog”

Ondanks meerdere pogingen en uitnodigingen van de RUG om in gesprek te gaan met de…

3 uur geleden

Gesteggel over stoelen Noordtribune FC Groningen: ‘Het is een machtsspelletje’

Veel geschroef, getil en bezwete hoofden. In een snikhete Euroborg mochten supporters vanaf dinsdagmiddag stoelen…

3 uur geleden

Het is verkiezingsweek op de Hanze: ‘Wij werken hier het hele jaar naartoe’

Van 13 tot 17 mei zijn de verkiezingen voor de medezeggenschapsraad van de Hanze. De…

4 uur geleden

Scooterbestuurder gewond naar ziekenhuis na ongeluk met auto op Bornholmstraat

Op de inmiddels beruchte kruising tussen de Bornholmstraat en de Antwerpenweg heeft dinsdagmiddag een forse…

4 uur geleden