Categorieën: Nieuws

Groninger Zorgakkoord: 331 miljoen euro voor nieuwe zorggebouwen

Maandagmiddag hebben zorgaanbieders, woningcorporaties, zorgverzekeraar Menzis, overheden en de Nationaal Coördinator Groningen het Groninger Zorgakkoord ondertekend. Met het akkoord zeggen de partijen toe om 331 miljoen euro in toekomstbestendige, aardbevingsbestendige zorggebouwen te investeren.

Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): ‘De regio en het Rijk willen de kansen die de beëindiging van de gaswinning biedt maximaal benutten. Daarom investeren we nu met dit toekomstplan in de kwaliteit van de zorg in Groningen. Samen met zorgaanbieders, woningcorporaties en gemeenten maken we de zorg niet alleen aardbevingsbestendig, maar ook toekomstbestendig.’

Met dit akkoord proberen de samenwerkende partners kwalitatief goede zorg in de toekomst te behouden voor het gebied. Dit betekent dat er nieuw wordt gebouwd op dezelfde of een andere locatie en dat bestaande gebouwen verdwijnen of een andere bestemming krijgen (geen intramurale zorg). In het akkoord is afgesproken dat twintig huidige zorgpanden onderdeel zijn van de nieuwbouw. Daarvoor worden op negen locaties nieuwe zorgvoorzieningen gerealiseerd.

Volgens de samenwerkende partijen is het uitgangspunt van het Zorgakkoord dat bewoners zo min mogelijk (tijdelijk) moeten verhuizen, bijvoorbeeld door eerst elders te bouwen en dan pas te verhuizen. Daarnaast zetten de partijen zich gezamenlijk in om zoveel mogelijk onnodige leegstand van oude panden te voorkomen en de leefbaarheid van het gebied voorop te stellen. Uiterlijk eind 2020 moeten de plannen voor de nieuwe zorgvoorzieningen gereed zijn. Naast de realisatie van nieuwe zorggebouwen hebben de partijen afgesproken dat er duidelijkheid moet komen over de planning van het versterken en aardbevingsbestendig maken van 48 andere zorggebouwen.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Verstandig besluit om ook specifieke zorg en bijbehorende taken verspreid door de hele provincie te behouden. Niet enkel voor nu, maar ook voor de nabije toekomst kan dit wel meer nodig zijn als mensen langzamerhand toch weer in de provincie zelf willen gaan wonen.

Recente berichten

Meerdere woningen ontruimd aan Hilbebrandlaan in Haren vanwege gaslek

Aan de Hilbebrandlaan in Haren is dinsdagochtend een gaslek ontstaan door graafwerkzaamheden. Vanwege het lek…

12 minuten geleden

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

10 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

12 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

12 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

13 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

15 uur geleden