FC Groningen wint in eigen huis van ADO Den Haag

FC Groningen won zondagmiddag met 1-0 van ADO Den Haag. De ploeg van Danny Buijs versloeg de Hagenezen uiteindelijk door een eigen doelpunt van Lex Immers in de eerste helft.

Danny Buijs verraste met zijn opstelling. Ritsu Doan keerde terug van een schorsing, dus moest Danny Buijs één van zijn mannen slachtofferen. Jeff Chabot werd het kind van de rekening. Samir Memisevic zakte terug naar de verdediging, waardoor er een extra plaats op het middenveld beschikbaar was.

Het middenveld van Doan, Reis, Bruns en Bel Hassani zag dat ADO Den Haag de eerste minuten wachtte op het initiatief van de Trots van het Noorden. De eerste kans kwam na 14 minuten voetballen in het Hitachi Capital Mobility stadion. Een mooie aanval over de rechterkant tussen Zeefuik en Doan eindigde in een goede voorzet van Zeefuik op Sierhuis. De spits volleerde de bal vervolgens in het zijnet. Vijf minuten later had Mimoun Mahi binnen het tijdsbestek van een minuut meerdere kansen om de 1-0 op het scorebord te zetten.

Nadat ADO via John Goossens en Tomas Necid ook kansen kreeg op de openingstreffer, kwam FC Groningen op voorsprong door niemand minder dan ADO-speler Lex Immers. Uit een hoekschop van de Groningers ontstond een “flipperkast situatie” waarbij de bal uiteindelijk via de borst van Immers achter doelman Robert Zwinkels viel: 1-0.

Opstootje

In de laatste minuten van de eerste helft leek de wedstrijd te ontsporen door een flinke ruzie op het veld. ADO-middenvelder El Khayati maakte een natrappende beweging richting Ludovit Reis. Deyovaisio Zeefuik zag het met lede ogen aan en gaf El Khayati een flinke duw. Deze actie werd niet gewaardeerd door de ADO-spelers en daar reageerden de Groningers weer op. Nadat het brandje was geblust door de arbitrage, medespelers en Danny Buijs, kon de wedstrijd met gele kaarten voor El Khayati en Zeefuik vervolgd worden.

Deyovaisio Zeefuik na afloop tegenover OOG: “Ludo is een maatje van me.” Zo grapte de verdediger. “Ik heb dat niet slim aangepakt en ook mijn excuses aangeboden.”

De tweede helft

Na vier minuten voetballen in het tweede bedrijf was het billenknijpen voor de Groningen-supporters. Ludovit Reis verspeelde de bal aan John Goossens. De oud-Feyenoorder dribbelde af op het doel van Sergio Padt. De doelman keerde uiteindelijk erg knap op de inzet van de Hagenees. Het Groninger publiek hoopte even later op een rode kaart voor Pinas. Mimoun Mahi werd neergetrokken nadat hij de laatste man was gepasseerd. Scheidsrechter Higler dacht eerst aan een gele kaart, maar moest op aanraden van de VAR kijken. Uiteindelijk zag de arbiter dat Mahi op het moment van spelen buitenspel stond.

FC Groningen kreeg nog kansen om de marge te verdubbelen, maar won uiteindelijk met 1-0 van ADO Den Haag.

Volgende week spelen de internationale landenteams en zal er dus niet gevoetbald worden in de Eredivisie. Een week later speelt FC Groningen in Alkmaar tegen AZ.