FC Groningen verliest in Alkmaar

FC Groningen kwam zaterdagavond niet tot een resultaat tegen AZ Alkmaar. De Alkmaarders wonnen door een ingekopte hoekschop van Ron Vlaar met 1-0 van de Groningers.

Danny Buijs slachtofferde Kaj Sierhuis in de basisopstelling. De keuzeheer koos voor een wat defensievere opstelling en koos daarom voor een aanval met Mimoun Mahi en de iets meer terugzakkende Ritsu Doan.

In de eerste fase van de wedstrijd creëerde AZ de grootste kans. Na dertien minuten spelen stak Calvin Stengs spits Seuntjens prachtig weg. De spits probeerde om Sergio Padt heen te gaan, maar de keeper redde uitstekend. Na een klein half uur spelen liet FC Groningen zich voor het eerst zien. Ritsu Doan, die na de Azië Cup nog niet zijn vorm heeft gevonden, liet weer een glimp van zijn talent zien. De Japanner dribbelde langs een paar man en haalde uit in de korte hoek. Oranje-doelman Marco Bizot kwam tot een redding.

Aan het einde van de eerste helft keerden de supporters van AZ zich tegen Iliass Bel Hassani. De middenvelder speelde tot de winterstop voor AZ en had geen goede relatie met de achterban. Bel Hassani liep naar de hoekvlag om een hoekschop te nemen en kreeg bekers bier naar zich toegegooid. Scheidsrechter Van Boekel gaf de supporters een waarschuwing.

De tweede helft

Na een uur spelen bracht oud FC Groningen-speler Oussama Idrissi AZ bijna op voorsprong. Na balverlies van Mahi kwam de aanvaller voor het doel van Sergio Padt. Idrissi schoot de bal uiteindelijk in het zijnet. Tien minuten later was het raak voor AZ. Uit een hoekschop kon Ron Vlaar vrij binnenkoppen voor de Alkmaarders: 1-0. In het restant van het tweede bedrijf kwam FC Groningen niet meer tot grote kansen. Een inzet van Bel Hassani en een schot van El Hankouri waren de grootste wapenfeiten van Groningse kant.

Door het verlies zakt FC Groningen terug naar de tiende plaats. Het gat met plek zeven, die recht geeft op een plek in de play-offs voor Europees voetbal, is nu vijf punten. Aanstaande dinsdag speelt FC Groningen in een doordeweekse speelronde thuis tegen De Graafschap.