Categorieën: Nieuws

D66-Jongeren: Gronings heeft geen toekomst, Duits wel

Volgens Jonge Democraten-bestuurslid Sander Vellekoop moeten Groningers zich niet laten leiden door ‘droomideeën over regionale identiteit’: “Groningen moet kiezen voor de toekomst, niet voor het verleden.” Dat laat de jongerenorganisatie van D66 vrijdagmiddag weten in een persbericht.

Goede beheersing van het Duits is, volgens de jongeren van D66, beter voor de Groningse economie dan het leren van Gronings: “Als de provincie inzet op het bevorderen van het lokale dialect en niet op het bevorderen van een taal die haar bevolking veel grotere kansen biedt, verzaakt zij dus om het volledige potentieel van Groningen en de Groningers te benutten.”

Naar aanleiding van het in oktober vorig jaar ondertekende streektaal-convenant, waarbij het Gronings als een ‘zelfstandig en volwaardig onderdeel’ van de Nederlandse taal werden erkend door het Rijk, wilde de provincie Groningen met Groningse onderwijsinstellingen in gesprek over het aanbieden van het Gronings als schoolvak: “Het Gronings moet, net als het Fries, stevig ingebed raken in de samenleving. Streektaal zegt namelijk iets over je identiteit”, zo liet gedeputeerde Henk Slaghouwer toen weten.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

 • Sander Vellekoop is een echte eurofiel zonder identiteitsgevoel, daarom sloot hij zich ook aan bij de referendum killers van de D'66 zodat hij zich voor Europeaan kan uitgeven binnen de partijburelen zonder te worden uitgelachen.
  De grote Europese droom die Sander voor ogen heeft gaat ook nooit gebeuren omdat mensen hun identiteit niet opgeven en hun eigen tradities helemaal niet.
  Wellicht is ook handig voor Sander om te weten dat Gronings verwant is aan het Nedersaksisch en dan vooral het dialect wat in Oost Friesland ( Duitsland ) word gesproken.

  Kort samengevat, Sander heeft een natte scheet gelaten zonder dat hij daar het besef van heeft.

 • Heeft Sander Vellekoop niet door dat het Gronings een Nedersaksische taal is en dit (in iets andere variatie) ook nog steeds in het Noorden van Duitsland wordt gesproken?
  Het van huis uit geleerde Gronings heeft mij ontzettend op weg geholpen met het leren van de Duitse taal.

 • Een jaar of wat geleden heeft men ook al eens geprobeerd om de Nederland Duits te laten spreken, is niet bepald een succes gebleken.

  Ontopic, het Gronings kent voor mij geen prioriteit, al denk dat binnen afzienbare tijd de werkgelegenheid bij onze Oosterburen best wel eens belangrijk voor werkzoekenden in deze provincie kon gaan worden. Werkgelegenheid gaat schaars worden en de banen in de energie zullen nooit toereikend zijn voor de vele werkzoekenden uit stad en provincie

  • Duitsland heeft inderdaad een aardige voorsprong in de energietransitie opgebouwd, maar als we nu alle zeilen bijzetten kunnen we nog een flink stuk van de koek naar ons toe trekken, en profiteren van de nieuwe markt die zich al volop ontwikkelt...

 • De heer Vellekoop slaat de plank helemaal mis. Het Gronings behoort tot het Nedersaksisch. Een taalgroep waarmee men van Stellingwerf tot Schleswig-Holstein kan communiceren in Plattduuts zoals de streektalen in Duitsland genoemd worden.
  Sterker nog; wanneer men het Gronings goed leert spreken, dan leert men ook gemakkelijker de Duitse taal.

 • Eerdere generaties konden beter Duits spreken dan vandaag. Mijn ouders leerden Duits beter dan ik. Zo bezien zou Groningen meer naar het verleden moeten kijken.

Recente berichten

Luciano Valente tekent tot de zomer van 2028 bij FC Groningen

FC Groningen heeft het contract van Luciano Valente opengebroken en met twee jaar verlengd. (meer…)

15 minuten geleden

‘Winnaars’ en ‘verliezers’ na advies over nieuwe subsidies culturele instellingen

De Kunstraad heeft haar advies uitgebracht over welke culturele instellingen in de provincie en de…

25 minuten geleden

Motorrijder vliegt uit de bocht op Hoendiep bij Suikerunie

Op het Hoendiep ter hoogte van de Suikerunie is donderdagavond een motorrijder uit de bocht…

49 minuten geleden

Meeuwerderbaan vanaf vrijdagavond afgesloten vanwege sloop ringweg

De Meeuwerderbaan gaat vrijdagavond vanaf 22.00 uur voor langere periode dicht. De afsluiting is nodig…

4 uur geleden

Vrijdag veel zon en warm weer

De komende dagen keert de warmte terug. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het zaterdag zelfs…

13 uur geleden

Oud-voorzitter FC Groningen Jaap van der Linde overleden

Jaap van der Linde, voormalig voorzitter van FC Groningen, is afgelopen vrijdag 12 juli op…

15 uur geleden