Zeven verdachten opgepakt voor oplichting, witwassen en medicijnhandel

Op 11 en 12 december  jl. heeft de politie Noord-Nederland zeven verdachten aangehouden in Groningen en Drenthe voor een onderzoek naar oplichting, witwassen en medicijnhandel. In Eelderwolde, Roden, Winschoten en Amsterdam werden panden doorzocht doorzocht.Daarbij werd beslag gelegd op geld, apparatuur, auto’s, medicijnen en schilderijen.

Drie van de verdachten hebben volgens de politie mogelijk gefungeerd als katvanger door hun bankrekening ter beschikking te stellen aan de andere vier verdachten. Van de vier hoofdverdachten zitten een 44-jarige man zonder vaste woonplaats, een 26-jarige vrouw uit Eelderwolde en een 38-jarige inwoner van Winschoten nog vast. Een 61-jarige inwoner van Roden, alsmede de drie katvangers uit Witmarsum, Niekerk en Leek zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar blijven wel verdachte in de zaak.

Diverse eigenaren van bedrijven over de hele wereld, waaronder in Dubai, een bedrijf in Noord-Nederland en in Noord-Holland werden benadeeld nadat ze valse facturen hadden van het verdachte kwartet hadden betaald. Ook werden diverse bedrijven opgelicht via een webshop die door de verdachten werd opgezet, waarin grote partijen bulkgoederen als Heineken bier, melkpoeder en Red Bull aangeboden. De kopers maakten het bedrag over, maar de goederen werden vervolgens nooit geleverd.

De medicijnen werden verhandeld via het dark-web. Deze werden op vervalste recepten verkregen via een apotheek op naam van de 44-jarige verdachte. De kopers van de medicijnen moesten onder andere betalen met bitcoins. Het verdiende geld werd geinvesteerd in schilderijen, auto’s en vakanties om het criminele geld wit te wassen.

De politie komt, naar eigen zeggen, nu naar buiten met het onderzoek omdat het vermogen van de verdachten getraceerd moest worden. Dit vermogen was digitaal weggesluisd. Het onderzoek naar het vermogen is nog in volle gang.

Deel dit artikel: