Wouter Gudde: “Ik blijf minimaal vijf jaar”

De nieuwe algemeen directeur van FC Groningen, Wouter Gudde, werd donderdagmiddag gepresenteerd in het stadion. De huidig commercieel directeur van Excelsior tekent een contract voor vijf jaar, die hij zeker wil uitzitten.

Hans Nijland liet in november weten dat aan het eind van het seizoen een einde komt aan zijn periode als algemeen directeur. Een selectiecommissie werd ingesteld om een nieuwe directeur te zoeken. Voorzitter van de selectiecommissie, Erik Mulder, lichtte de zoektocht naar een nieuwe algemeen directeur toe tijdens de persconferentie.

Zo ging de FC op zoek naar iemand van buiten de organisatie. Dit werd besloten na een rondgang in de organisatie van FC Groningen door de selectiecommissie. Hierdoor viel Robbert Klaver, huidig commercieel directeur bij FC Groningen af voor de functie. Klaver heeft al met Wouter Gudde gesproken blijft gemotiveerd werken voor de club.

In totaal stonden er 50 mensen op de longlist om Nijland op te volgen. 35 hiervan kwamen uit het netwerk van de sollicitatiecommissie. Dit betreft namen van mensen die al in de Nederlandse voetbalwereld bekend zijn door eerdere werkzaamheden. De vacature op de website leverde nog eens vijftien extra aanmeldingen op. Wouter Gudde werd door de selectiecommissie unaniem voorgedragen als de nieuwe algemeen directeur.

Thuis overleggen

Wouter Gudde werd halverwege januari gevraagd om algemeen directeur te worden. Hij moest dit daarom eerst met zijn thuisfront overleggen. Gudde is onderdeel van een gezin met drie kinderen, waardoor er ook voor hen veel te veranderen staat. Gudde vindt namelijk niet dat hij heen en weer kan rijden, en ook een gezin hebben op afstand was geen optie. Het hele gezin verhuist daarom naar Groningen.

Gudde zal de eerste periode na zijn aantreden gebruiken om de organisatie te analyseren. “Ik ga niet nu al roepen dat er allemaal mensen weg moeten. En ook al vind ik mensen die niet op hun plek zitten, dan gaan we eerst kijken of ze op een andere plek beter tot hun recht komen”, aldus Gudde.

De Rotterdammer denkt niet dat het een probleem is dat hij niet uit Groningen komt: “Ik ben geen Groninger, maar wanneer je dag in dag uit met een club bezig bent, komt dat groen-witte hart vanzelf. Ik denk dat er niemand is die de eerste wedstrijd van het volgende seizoen liever wil winnen dan ik,” vertelde Gudde. “Ik ben een Rotterdammer, ik ben direct, ik hou van hard werken, en normaal doen. Ik pas daarom wel bij FC Groningen denk ik.”

Technisch directeur

Gudde werkt nog tot april bij Excelsior, waar zijn contract op 4 april afloopt. Tot die tijd zal hij al wel inspraak krijgen in de zoektocht naar een technisch directeur. Momenteel is Ron Jans technisch manager. Jans vertrekt aan het eind van dit seizoen en zijn functie zal worden opgenomen in een driekoppige directie. Voor de functie van technisch directeur zal, in tegenstelling tot de functie van algemeen directeur, geen vacature worden uitgeschreven. De selectiecommissie zal dus zelf op zoek gaan naar een nieuwe ‘TD’.

 

 

Deel dit artikel: