Categorieën: Nieuws

Klimaatprotest binnenstad trekt zo’n 300 scholieren

Op de Grote Markt verzamelden zich donderdagmorgen zo’n 300 scholieren om te protesteren tegen het landelijke klimaatbeleid.

Omdat ze hun school verzuimen worden ze klimaatspijbelaars genoemd. Er waren opvallend veel leerlingen van basisscholen bij. De scholieren trokken vervolgens in optocht door de binnenstad.

Een landelijke staking op het Malieveld in Den Haag telt inmiddels meerdere duizenden deelnemers. De scholieren vinden dat de regering veei te weinig doet om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Zo’n 350 Nederlandse wetenschappers steunen de scholieren. In een open brief in dagblad Trouw stellen ze dat de leerlingen groot gelijk hebben.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

 • Zelfs het protest tegen kruisraketten in Veendam in 1986 trok meer scholieren... Terwijl men daar slechts 1 uur voor kon spijbelen. Maar er zullen er ook nog wel een paar naar het malieveld zijn natuurlijk.
  Maar veel rond het klimaat is flink gehyped tegenwoordig. Gevolg : Dubieuze ' groene' politiek die in het beste geval de CO2 uitstoot niet verslechteren laat staan verbeteren. Er zou meer aandacht voor de praktische invulling van al dat groene geblaat moeten zijn en al helemaal aan hoe al die extra gebruikte grondstoffen die situatie alleen maar verslechteren.

  P.S. Ik gebruik in het vervolg maar originalErik omdat ' Erik' ook door anderen gebruikt wordt hier.

 • Nou ik zit te kijken op de webcam van de grote markt in Groningen (zie YouTube) 11.42 uur maar ik zie daar geen 350 mensen staan.

  Waarom moet dit zo overdreven in het nieuws komen?

  Nepnieuws?

  • Je weet toch dat de jeugd van tegenwoordig een korte aandachtsspanne heeft. Meer dan een half uur demonstreren lukt ze niet.

   • Hartstikke goed. Ik zeg ook niet dat je niet voor je idealen moet staan. Over verdiepen en idealen gesproken, wat doe jij en je leeftijdsgenoten om het leefbaar te houden? Geen mobiel, geen auto, geen vliegtuig, geen tablet, geen vlees? Brood/eten in de broodtrommel mee of in de pauze toch naar de Appie gaan om eten te kopen dat verpakt is in plastic? En gooi je/jullie dat dan ook netjes weg in de prullenbak? Spreek je leeftijdsgenoten erop aan?

   • Ik denk niet dat ik me naar een of andere anonieme internetreaguurder hoeft te verantwoorden K. Vaak. Zorg jij er nou maar voor dat je je eigen stoepje schoon veegt, voordat je over dat van de buren begint. Wellicht kun je het goede voorbeeld geven en ook het stoepje van de buren meenemen.

  • Hallo, ik heb zelf ook meegelopen in Groningen voor het klimaat. We hebben niet op de grote markt gestaan (zoals u dus denkt), maar zoals ze in het filmpje zeggen hebben we in de stad Groningen rondgelopen! Met een optocht van 300 leerlingen! Als u een reactie plaatst moet u er misschien wat meer in verdiepen! Zelf ben ik twaalf en de generatie van nu vindt het klimaat wel belangrijk!
   Groet N.N.K.

  • Wij hebben zeker meer dan een half uur gedomonstreerd!! Doe dat maar eens na in de kou in plaats van een domme reactie te plaatsen op het internet!!!!!! En ik durf te wedden dat jij helemaal niks voor het milieu doet. Respecteer naar gewoon dat wij wel iets voor het milieu doen. En plaats een leuke reactie of zeg gewoon niks!

   Met vriendelijke groet,
   Guusje

   Ps. Ik heb wel 2 uur lamg meegelopen met de demonstratie!

   • Ik ben helemaal voor die klimaatacties hoor Guusje, Had het alleen maar tegen klimaatscepticus K.vaak.

 • Ze weten niet waar ze over praten! Lekker spijbelen. Ik hoop, dat ze zich later blauw moeten betalen aan klimaatbelasting. Dan piepen ze wel anders!

  • Ho ho. Zo kan je niet zomaar gaan reageren op kinderen die nog niet eens weten wat die dingen zijn. En trouwens, dat er 350 leerlingen werd gezegd was niet hun schuld. Wat moet je dan wel niet denken als je zo'n reactie laat. Denk voordat je doet.

   -met niet zo'n vriendelijke groen Rohan

 • Goed werk jongens! Ben trots op de jongere generatie, die van zich laat horen. Maak die volwassenen maar wakker met jullie protest. Als de rechter en de kinderen de regering er op moeten wijzen dat ze alleen maar korte termijn belangen en herverkiezing najagen, dan is er toch iets goed mis met onze politici.

 • Linksdraaiende indoctrinatie doet z'n destructieve werk. (Kinder)zielen verlammen met preken over hel en verdoemenis, Vernederland is daar een meester in.

  Het enige waar dit alles over gaat, beste kinderen en mensen die zich zo laten behandelen, zijn de grote geldstromen richting multinationals. Milieu is als drugshandel, de overheid speelt daarbij een belangrijke rol door het negatief te propageren, te verbieden of te reguleren en niet de markt z'n werk te laten doen en roomt af zodra de burger te zelfstandig wordt of te veel macht krijgt en dwingt zelfs verstandige en goedwillende ondernemingen te stoppen met innoveren buiten de energiereuzen om (Corporatisme).

  • Misschien snap ik je gewoon niet maar wat is nu je punt? En dat van andere reageerders hier? Dat het volledig irrelevant is dat die scholieren hun stem eens laten horen?

   Ik vind het prachtig! Volgens mij is het gewoon onrust van jongeren die aan de ene kant zien dat 95+% van de klimaatwetenschappers* het er over eens is dat de mensheid invloed heeft op stijging van de temperatuur op aarde en aan de andere kant ziet dat overheden niet de ballen hebben om significante maatregelen te nemen (die ons eventueel allemaal iets kosten) omdat het wel eens zou kunnen betekenen dat we iets aan de groei van welvaart in zouden moeten leveren. En het zou me niet verbazen als veel van deze jongeren best bereid zijn een paar truitjes minder bij Primark te kopen tbv het milieu als ze ook zien dat er op grotere schaal bijgedragen wordt. Oh ja, waarom zijn die truitjes bij de Primark ook al weer zo goedkoop? Omdat scholieren dat willen of omdat het mogelijk gemaakt wordt door partijen die er over ruggen van velen zo lekker aan verdienen?

   Volgens mij vragen deze jongeren de huidige generatie bestuurders om regie te nemen in het belang van het klimaat en zijn ze best bereid daarin zelf offers te brengen als dat nodig is.

   *en ja laten we er nu eens accepteren dat hier inderdaad brede consensus over is in plaats van dit tot in den treure in twijfel te trekken.

   • Pubers een truitje minder kopen? , jij hebt duidelijk totaal geen idee wat er in het hoofd van hedendaagse pubers afspeelt.

 • Er zijn heel wat meer scholieren dan dat vijftal gele hesjes dat zich af en toe op de Grote Markt verzamelt.
  Ik vind het leuk dat mensen zich inzetten voor hun idealen ondanks alle rare praatjes van klimaat- en milieuproblematiekontkenners.

 • Deze kinderen hebben geen clou waarom ze daar staan, om te beginnen draagt 90 procent mode, mode (kleding industrie) is na olie de tweede grootste vervuiler ter wereld.
  Boe roepen op een plein heeft weinig zin, begin zelf met alvast niet aan mode mee te doen en langer dezelfde kleren te dragen en je draagt bij aan een schoner milieu, één probleempje dat werd in de info op school niet bij vertelt.

  • Zoals gebruikelijk is grote scherprechter Doe, die als enige de waarheid in pacht heeft, direct weer klaar met zijn oordeel/veroordeling.

  • We dragen mode omdat het moeilijk is om naakt over straat te lopen, lijkt mij logisch dat u dat ook doet. Er waren wel degelijk 300 kinderen er haakte steeds meer kinderen aan de stoet

 • Dat Forum heeft heel veel klimaat gekost. Zuipverslingerende Vrachtwagens met trekkerwielen die af- en aan reden. En voor het huidige elitaire Forum aan het Hereplein staan milieuvervuilende terrasverwarmers voor de deur. En als voetganger eveneens een obstakel op de openbare weg!

  Begin als politiek allereerst bij de eigen organisatie!

 • Wat mij vooral stoort is de selectieve bejubeling van deze actie door de media en het publiek. Jaren achtereen werd de PVV de grootste partij bij de scholierenverkiezingen, maar dat werd consequent weggehoond door diezelfde volwassenen die nu staan te klappen. Over dat soort cherry picking hoor je niemand.

  • Hallo meneer Pete,
   Ik heb ook mee gelopen en ik kom zeggen dat niemand die meegelopen heeft op de scooter is gekomen, misschien heb je het al gezien maar de meeste kinderen waren 13 of jonger waardoor niemand van ons op een scooter mag. Daarom vraag ik aan u om beter het artikel te bestuderen i. p. v. Een domme reactie achter te laten en te zeiken over een groep 12 jarige die iets proberen te doen voor het klimaat
   Met vriendelijke groet,
   Meneer Dierenvoer

 • Voor alle klimaatspijbelaars de leerplicht ambtenaar op de stoep!
  Een boete voor alle verwende prinsjes en prinsesjes die nog even moeten wennen dat de maatschappij iets anders is dan een school.
  Zelf aan een beter klimaat bijdragen door wat minder energiedrankjes chips en hamburgers te absorberen en op de fiets i.p.v te scooteren op een vervuilende tweetakt.

Recente berichten

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

15 minuten geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

44 minuten geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

1 uur geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

9 uur geleden

Hardlopers Lemmink en Hendrikse van Team 4 Mijl in de prijzen bij NK 10 kilometer

De atleten Nik Lemmink en Tom Hendrikse, beide van het Groningse Team 4 Mijl, hebben…

9 uur geleden

1J: Doek valt voor GRC Groningen, PKC’83 heeft kans op periodetitel

GRC Groningen is zaterdagavond in de voorlaatste competitieronde gedegradeerd uit de eerste klasse J. PKC'83…

10 uur geleden