“Kijk mama, we fietsen door de wolken!”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Voor weggebruikers is het donderdagochtend oppassen. Vanwege mist aan de grond is het zicht maar enkele tientallen meters.

Volgens het KNMI was het zicht rond 08.30 uur rond de tachtig meter in de stad. Vanwege de situatie heeft het Meteorologisch Instituut ‘code geel’ afgegeven. Ondanks dat het uitkijken is, leveren de weersomstandigheden ook een bijzonder schouwspel op. “Normaal zie ik de Van Olsttoren aan de hemel prijken als ik het Zernike op rijd”, zegt een student. “Maar ik denk dat ze het gebouw afgelopen nacht hebben weggehaald.” De student erkent dat het oppassen is. “Groningen is een fietsstad waar het normaal voor mij als automobilist al flink uitkijken is met fietsers die overal en nergens vandaan komen. Vandaag geldt dat helemaal.”

Rode vingers
Die fietsers lijken overigens hele andere zorgen te hebben. “Mist? Ik vind het vooral heel erg koud”, zegt een jongen in een oranjegekleurde jas die voor het stoplicht staat te wachten. “Moet je kijken joh. Mijn vingers zijn helemaal rood en doen pijn.” Logische vraag is dan waar de handschoenen gebleven zijn. “Ja, mijn moeder heeft die afgelopen dagen gewassen want ik zou ze toch niet meer nodig hebben.”

Door de wolken fietsen
Andere fietsers lijken ondertussen wel van de mist te kunnen genieten. “Mijn juf heeft uitgelegd dat als het mistig is we eigenlijk door de wolken fietsen”, kwebbelt een meisje die op een klein fietsje naast haar moeder onderweg is richting school.

De verwachting is dat de mist in de loop van de ochtend weg gaat trekken.

Foto: Sebastiaan Scheffer