‘Het komt goed met amfibieën, vissen en vogels Noorderplantsoen’

nieuws
Foto: https://twitter.com/FHdeBos

Het college heeft vragen van de Partij voor de Dieren over het baggeren van het Noorderplantsoen beantwoord. Die maakte zich zorgen over onder meer de schildpadden en broedende vogels in het park.

Schildpadden zijn geen inheemse soorten en zijn daarmee niet wettelijk beschermd. ‘In de uitvoer van de werkzaamheden houden we wel rekening met de mogelijke aanwezigheid van schildpadden. Indien er schildpadden worden aangetroffen, wordt dit gemeld bij de dierenambulance zodat de dieren kunnen worden opgevangen’.

Voorafgaand aan en tijdens de werkzaamheden zal ook, zoals bij alle projecten van de gemeente, bekeken worden of er vogels broeden in of nabij het werkterrein. Indien dat het geval is wordt in overleg met de stadsecoloog bepaald of er sprake is van mogelijke verstoring en maatregelen noodzakelijk zijn. In het uiterste geval kan het werk tijdelijk worden stilgelegd en wordt gewacht tot de betreffende vogel klaar is met broeden. ‘De verwachting is overigens dat er in de uitvoerperiode weinig of geen vogels in het werkgebied tot broeden komen die ook daadwerkelijk last hebben van de werkzaamheden’.

‘Stilleggen van het project kost €10.000 per dag. Het in te zetten materieel voor deze werkzaamheden is niet direct voor een ander project inzetbaar, waardoor de kosten worden doorberekend op dit project’.

‘Door onze planning in combinatie met een juiste werkwijze en begeleiding door een ter zake kundige, schatten wij de kans op negatieve effecten op amfibieën, vissen en vogels in als nihil’, schrijft het college.