Categorieën: Nieuws

Betonbos pleit voor behoud alternatieve woonvormen

‘Wij verzoeken de gemeente Groningen om Betonbos te behouden!’, schrijven de bewoners van Betonbos. Een petitie met die strekking werd al ruim 1800 keer ondertekend.

“Betonbos is een organisch gevormde groene vrije woonplek met karakter, creativiteit en kunstzinnigheid. Met ruim twintig mensen vormt Betonbos al bijna 15 jaar een plek om te wonen, te werken en samen te leven. De gemeente Groningen heeft ontwikkelingsplannen voor dit gebied waarin wij geen plek meer hebben. Wij, bewoners van Betonbos, constateren dat vrijplaatsen zoals Betonbos waar mensen autonoom hun leefomgeving bouwen en beheren zonder winstoogmerk, schaars zijn. Er bestaat weinig ruimte voor mensen die niet het anonieme rijtjeshuisje-leven willen, maar liever in een woongemeenschap waar je buren je vertrouwde stam zijn.

Deze manier van wonen is een waardevolle toevoeging voor de stad, door de non-commerciële verspreiding van creativiteit. Door ons niet te verstoppen, maar zichtbaar onderdeel van de stad te zijn, stralen we bovendien lef en ambitie uit. De gemeente toont belangstelling voor alternatieve woonvormen zoals bijvoorbeeld tiny houses en woongroepen. Dat is goed nieuws! De gemeente heeft hierbij voornamelijk plannen voor nieuwe projecten en neemt niet in acht wat er al bestaat. Wij zijn ervan overtuigd dat sommige dingen organisch moeten ontstaan en niet kunnen worden gepland vanaf een bureau’, luidt het in de petitie.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

 • Het feit dat iets gedoogd wordt betekent nog niet dat het ook gefaciliteerd moet worden. Dan gaan er ook opeens allerlei regels gelden waarvan ik me afvraag of de leden van de vrije stam van het betonbos er ook blij van worden. Als het organisch moet ontstaan ga je gewoon op zoek naar een nieuw terrein om te kraken.

  • Denken in regelsystemen is verstikkend. Alternatieve leefwijzen bevorderen juist de democratie. Niet gedogen maar respecteren.

   • Regelsystemen zijn juist de manier die de mens heeft uitgevonden om met elkaar in harmonie te leven, want regels in een democratie zijn niets anders dan afspraken die we met elkaar maken om het juist mogelijk te maken dat we rekening met elkaar houden, oftewel elkaar respecteren.

    Ik vraag me af hoe jij zou reageren als ze ineens in jouw achtertuin zouden willen wonen. Zou je dan net zo makkelijk de regels willen afschaffen? Of geven de regels in dat geval juist ruimte?

   • Er is een verschil tussen het denken in regelsystemen en er rekening mee houden met het feit dat er regels zijn. Het betonbos zal ook zijn huisregels kennen trouwens.

 • Dit zijn wel de woongemeenschappen die een stad van een dorp doen onderscheiden. Maar dat zullen lichtgewichten op het Stadhuis helaas niet snappen.

 • Regelsystemen kunnen prima naast elkaar bestaan zonder elkaar te beperken. Problematisch wordt het wanneer de ene vindt meer bestaansrecht te hebben dan de andere. In het extreme geval gaan we dan richting totalitarisme, wanneer de meerderheid intolerant is voor alternatieve leef/zienswijzen.

 • Alles wat groen is verwijderen toont een van de nadelige gevolgen van de door enkelen aanbeden Compacte stad aan.

 • Opbokken met die rommel, er komen prachtige huizen voor wel netjes belasting betalende burgers voor terug.

  • Maar dan mag je niet meer klagen over hoe hoog je belasting is, @Stadjer.

   Overigens betalen deze mensen wèl belasting (BTW, inkomstenbelasting, zorgpremie enz.), alleen geen OZB vermoed ik.

 • Ik ben het er mee eens dat betonbos moet wijken voor nieuwbouw. Ik vind het geen plek voor een vrijstaat(je) en ik verbaas me er altijd over dat je hier gewoon kinderen op mag voeden, dat er dik 20 jaar blijkbaar geen welstandcommissie kijkt naar de bouwwerken, schuttingen etc etc. Moet je eens bedenken welke uitstoot al die houtvuren / houtkachels hebben, echt leuk voor de longpatiënten in de wijken er om heen. Maak er maar een mooie wijk van!!

Recente berichten

Nat begin en eind van de week van de week, temperatuur blijft hangen onder de 23 graden

Een opvallend verschijnsel deze week: vijf dagen zal het maximaal 22 graden worden. Alleen woensdag…

3 uur geleden

Bouw van Dierenbeschermingscentrum Noord Nederland in Groningen in volle gang

Groningen krijgt eind dit jaar een nieuw Dierenbeschermingscentrum aan de Aalborgweg. Na het ontginnen van…

4 uur geleden

Politie zoekt getuigen van insluipingen in Stad

De politie ziet een toename van insluipingen in woningen in Groningen, voornamelijk in de wijk…

4 uur geleden

UMCG ontvangt bijna 1,5 miljoen euro van KWF voor onderzoek

Twee onderzoekers van het UMCG hebben een subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Het gaat om…

6 uur geleden

Politie zoekt overlastgevende bestuurders van crossmotoren

De politie heeft beelden vrijgegeven van vijf bestuurders van crossmotoren die al enige tijd voor…

8 uur geleden

Coureur uit Hoogkerk crasht tijdens Speedweekend op Texel

De zondagmiddag van Bert Smit verliep afgelopen weekend iets anders dan hij gehoopt had. De…

9 uur geleden