Raad van 4 tot 5 in debat over burgemeester en Shell

nieuws
bron foto: Elin Stil

De gemeenteraad houdt woensdagmiddag om 16.00 uur een zogeheten actualiteitendebat over de uitspraken van burgemeester Peter den Oudsten in een interview met Shell.

Raadsleden kunnen een actualiteitendebat aanvragen als zij van mening zijn dat de gemeenteraad urgente onderwerpen moet bespreken die niet kunnen wachten tot de volgende geplande raadsvergadering. Daar zijn minimaal twee politieke partijen voor nodig die dat willen. Dat zijn nu SP en Stadspartij voor Stad en Ommeland. De burgemeester zegt in het interview met Shell onder meer dat hij bij de versnelling van de energietransitie ook een hoofdrol voor Shell ziet. De burgemeester doet in het interview meer uitspraken over de rol van Shell.

De beide fracties zeggen niet te spreken te zijn over de uitlatingen van de burgemeester. “De fracties zien voor Shell slechts één rol in Groningen: betalen voor de aangerichte schade en versterkingsopgave”, schrijven de fractievoorzitters Jimmy Dijk en Amrut Sijbolts, in hun aanvraag voor het debat. Ze willen woensdag antwoord van de burgemeester. Ze willen onder meer weten of Den Oudsten spijt heeft van zijn uitlatingen.

Het actualiteitendebat duurt maximaal een uur. Het is live te volgen op groningen.raadsinformatie.nl. Het debat is de eerste bijeenkomst van de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen na de installatie van de 45 Groningse raadsleden op 2 januari. De vergadering wordt voorgezeten door Inge Jongman van de ChristenUnie.