Categorieën: Nieuws

PvdD: ‘Bouwen kan op voorterrein Betonbos zonder bomenkap’

Als het aan de Partij voor de Dieren worden er geen bomen gekapt op het Betonbos-terrein en komt er een volwaardig alternatief voor de bewoners als het terrein toch herontwikkeld wordt. Hiertoe heeft de partij schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De fractie maakt zich zorgen over de gang van zaken: “Het betonbos was voorheen een plek met veel overlast van criminaliteit maar deze plek is echt een creatieve broedplaats geworden.”, aldus raadslid Wesley Pechler. “Tiny forests als het Betonbos zijn van onschatbare waarde voor het dierenleven in een stedelijk gebied. Mochten de ontwikkelplannen doorgaan, dan is er voldoende ruimte voor woningbouw op het voorterrein zonder het bos te moeten kappen”.

De Partij voor de Dieren roept het gemeentebestuur op om een intermediërende rol te spelen tussen de grondeigenaar en de Betonbos-bewoners. Daarnaast vraagt de partij het college om de zoektocht naar een nieuwe, alternatieve locatie voor de woongroep van de Betonbos-bewoners te faciliteren, om ze een nieuwe plek te geven in de gemeente.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

 • Het ligt echter niet aan de PvdD. Die heb ik trouwens ook met geen woord horen praten over de kap van het 'Tiny Forest' aan de bornholmstraat. (They paved paradise to put op a parking lot. Letterlijk) (daar woonde namelijk niemand die een partij voor zijn karretje kon spannen). Het is natuurlijk ook veel leuker om gemeentelijke plannen te frustreren, dan krijg je veel meer aandacht dan wanneer een of ander bedrijf de bomen kapt (Geen idee van wie de parkeerplaats is, maar je moet een pasje hebben om er op te kunnen en er staat een groot hek omheen.)

  • Gemeentelijke plannen zijn er om gefrustreerd te worden, zeker wanneer deze uitsluitend met het oog op de belangen van grote spelers zijn opgesteld, en de belangen van kleine spelers niet meegewogen zijn. Omdat dat beter uitkomt of meer oplevert. Alles van waarde is weerloos. Dat geldt met name voor natuur. Goed dat de PvdD aktie onderneemt, ook al hebben ze dat eerder niet gedaan. Ik verwacht er echter niet veel van. De afweging 'geld of natuur' is meestal snel gemaakt.

  • Dat stuk grond is waarschijnlijk van de garage er tegenover, er staan tegenwoordig vele auto's zonder kenteken.

  • Ook niet van de mensen die er op wonen. De gemeente heeft grote plannen voor de Eemskanaalzone voor inbreiding. Met Groenlinks in het stadsbestuur zal het hopelijk ook een Groene wijk worden. De PvdD wil echter van iedere grasspriet een natuurgebied maken. Dat is niet werkbaar in een stad.

 • Omwonenden van het betonbos hebben al jaren erg veel overlast van de krakers op het terrein die glashard openlijk aangeven het gezag van de politie niet te erkennen en overal maling aan hebben. Daarnaast is het met alle milieu discussies anno 2019 ook niet meer van deze tijd: geen riool, stroom van een lantaarnpaal, houtkachels met laaghangende rook wat blijft hangen en komen en gaan van oude diesel auto’s. Snel mooie nieuwbouw ontwikkelen daar, wel met behoud van huidige groen.

 • Ik ben een naaste bewoner. We hebben totaal geen last van de bewoners van het betonbos.
  Sterker nog, ze zijn vriendelijk en willen altijd met je mee denken.
  Bijvoorbeeld, twee jaar geleden was in het betonbos een haan die s ochtends flink wat lawaai maakte. We hebben een van de bewoners daarover aangesproken met als resultaat dat de haan die vrij rondliep elke avond opgesloten werd. Bij een dergelijke oplossing in een ander deel van de stad zal al snel de politie ingeschakeld moeten worden. Met burenruzie als resultaat.
  Nee, we zijn blij met de bewoners van het betonbos. Laat ze daar alsjeblieft blijven. Alles beter dan betonnen hoogbouw met her en der een solitaire boom want dat is iets waar de vastgoed baronnen willen. Wij echt niet!

  namens vele omwonenden

 • Een paar dagen geleden kwam ik er fietsend langs en sprak met een paar buren over het Betonbos. Ze zijn inderdaad juist blij met de bewoners van dit mooie groen. “Erg vriendelijke en sociale mensen. We hebben er totaal geen last van, integendeel zelfs.” Geweldig dat dit bestaat en hopelijk blijft bestaan!

Recente berichten

Nat begin en eind van de week van de week, temperatuur blijft hangen onder de 23 graden

Een opvallend verschijnsel deze week: vijf dagen zal het maximaal 22 graden worden. Alleen woensdag…

1 uur geleden

Bouw van Dierenbeschermingscentrum Noord Nederland in Groningen in volle gang

Groningen krijgt eind dit jaar een nieuw Dierenbeschermingscentrum aan de Aalborgweg. Na het ontginnen van…

2 uur geleden

Politie zoekt getuigen van insluipingen in Stad

De politie ziet een toename van insluipingen in woningen in Groningen, voornamelijk in de wijk…

3 uur geleden

UMCG ontvangt bijna 1,5 miljoen euro van KWF voor onderzoek

Twee onderzoekers van het UMCG hebben een subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Het gaat om…

4 uur geleden

Politie zoekt overlastgevende bestuurders van crossmotoren

De politie heeft beelden vrijgegeven van vijf bestuurders van crossmotoren die al enige tijd voor…

6 uur geleden

Coureur uit Hoogkerk crasht tijdens Speedweekend op Texel

De zondagmiddag van Bert Smit verliep afgelopen weekend iets anders dan hij gehoopt had. De…

7 uur geleden