Petitie voor blauwalgvrij Zilvermeer

Er is een petitie gestart voor een blauwalgvrij Zilvermeer. Er zijn al 163 ondertekeningen binnen.

‘Het Zilvermeer bij Kardinge is al jaren ‘s zomers door blauwalg ongeschikt om in te zwemmen. Iedere zomer verschijnen de waarschuwingsborden weer op het strand. Het is een grote teleurstelling voor de bewoners en organisaties van de omliggende wijken van de zwemplas’, aldus het actiecomité Blauwalg Nee.

De initiatiefnemers constateren dat er in het verleden al veel geprobeerd is, maar nu is het tijd dat gemeente en waterschap nieuwe technieken in gaan zetten.

Deel dit artikel:

 1. Het zou al schelen als er geen hondenpoep achterblijft in de buurt van het water. Het strandje is veranderd in een uitlaatplaats, maar dan een die niet wordt opgeruimd. Dus gemeente/waterschap: of honden toelaten en schoon houden, of de viervoeters verbieden (sorry liefhebbers).
  Buiten dat is de afvoer ook beroerd. Duikers naar het andere water dus ook bijhouden in de schoonmaak!

 2. Die hondenpoep heeft niet of nauwelijks invloed op het ontstaan van blauwalg (behalve als het in het water komt), maar op een strand hoor je niet je hond te laten poepen.

  Het Zilvermeer is een afgesloten plas water die niet of nauwelijks stroming bevat waardoor het makkelijk opwarmt en dat vinden blauwalgen (wat eigenlijk bacteriën zijn en geen algen) heerlijk in combinatie met veel afvalstoffen (fosfaten en nitraten) van vogels en vissen.

  Een milieuvriendelijke bestrijding is het uitzetten van de driehoeksmossel, deze filtert het water. Een milieuonvriendelijke bestrijding kan met waterstofperoxide plaatsvinden.

 3. Voordat er actie wordt ondernomen moet er goed onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de blauwalg in ons Zilvermeer. Pas dan weten we wat de beste behandelmethoden zijn. Gelukkig is er in Nederland op dit gebied veel kennis. In Florida doen 2 Nederlanders zelfs mee aan een soort van wedstrijd wie het beste blauwalg kan bestrijden. Als ons Zilvermeer weer meer bruikbaar is om in te zwemmen, zullen waarschijnlijk ook veel minder mensen hun hond daar op het strand laten kakken :-)

 4. Zomers als het erg warm is zwemmen er vaak honden in en die voorkom je niet zolang de honden vrij kunnen lopen en zwemmen…dit alles gebeurd vaak in de avonduren maar toch blijft het vies
  Ik zou zeggen het meer afzetten en 2 grote fonteinen plaatsen

 5. Ja leuk die Bokashiballen mevrouw Buitenweg. Ook onderzoek naar gedaan? Staan bij Bol.com te koop, 10 stuks voor 70 euro. 1 bal per vierkante meter nodig. De plas is ruim 59000 vierkante meter. Dus 5900 pakken nodig. 5900 maal 70 euro is 413.000 euro. Garandeert u dat het dan schoon is en blijft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *