KNMI geeft code oranje vanwege ijzel en gladheid

nieuws
Foto Andor Heij

Het KNMI heeft vrijdagmiddag code oranje afgegeven voor de noordelijke provincies vanwege ijzel en gladheid. De waarschuwing geldt tot vrijdagavond.

Een neerslaggebied op de rand van koude en warme lucht trekt sinds halverwege de middag over Groningen. In eerste instantie viel de neerslag als sneeuw, maar gaandeweg wordt dit regen. Omdat de ondergrond nog bevroren is, wordt het spekglad. In de noordelijke provincies zijn al tientallen ongelukken gebeurd.

Vooral in Friesland is het raak. Volgens berichten op social media is het met name op de A32 tussen Leeuwarden en Meppel en op de A7 tussen Heerenveen en Groningen erg glad. Ook het verkeer op de A7 en A28 van en naar Groningen moet rekening houden met files. Door een ongeluk bij Leek liep de vertraging op tot 60 minuten door een ongeluk.

Vanaf de meldkamer in Drachten, waar de hulpdiensten worden aangestuurd, wordt geadviseerd aan mensen die op dit moment op de weg zitten om de snelheid aan te passen. Mensen die nog moeten vertrekken krijgen het advies om hun reis uit te stellen. De dienst Stadsbeheer is op dit moment met 28 wagens op pad om de belangrijke routes in de gemeente te strooien. Rijkswaterstaat is met diverse wagens actief op de snelwegen.