GroenLinks wil maatregelen tegen aanvaringen met bruggen

nieuws
Foto: Martin Nuver / 112Groningen

GroenLinks in de provincie Groningen maakt zich zorgen over het grote aantal aanvaringen van schepen met bruggen.

In december was er een aanvaring met de Borgbrug over het Eemskanaal en eerder dit najaar werd de Paddepoelsterbrug kapot gevaren. Deze brug lijkt niet eens meer gerepareerd te worden door Rijkswaterstaat.

GroenLinks wil snel reparatie van de brug en als het lang duurt moet er een tijdelijke oplossing komen, zoals een fietspontje. De fractie wil ook van het Provinciebestuur weten of er al duidelijkheid is over de oorzaken van de vele aanvaringen.

Ook worden mensen opgeroepen om klachten over de langdurige buiten gebruikstelling van de brug in te dienen bij het meldpunt brugterug@gmail.com. Te denken valt aan forenzen uit Winsum en Garnwerd, recreatieve fietsers en wandelaars op het Pieterpad, die een heel eind moeten omlopen,

Deel dit artikel:

  1. Het moge duidelijk zijn dat schippers dit niet expres doen. Ik weet niet of de bruggen in Groningen ook op afstand bediend worden, maar geen rechtstreeks toezicht door een brug- sluiswachter kan veel ellende voorkomen.

    In de Zaanstreek heeft toezicht via camera’s met de bediening op afstand tot gewonden en zelf een dode tot gevolg gehad. Wat ook een nadeel bij afstand bedienbare bruggen en sluizen zijn de technische storingen in hard cq software, wat vaak tot economische schade leidt, voor oa schippers.

    Er worden kapitalen, aan prestige projecten, door de overheid over de balk gesmeten, het zou goed zijn om zaken ook eens vanuit de praktijk te gaan bezien alvorens een prestige project van bijvoorbeeld top waterrstaat tot uitvooer wordt gebracht.

  2. De oorzaak van het ongeval van de paddepoelsterbrug lag in een fout bij de bediening van de brug. Niet bij de schipper. De Algemeene Schippers Vereeniging pleit voor een evaluatie van op afstand bediende kunstwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *