Drie stemlokalen minder door slechte toegankelijkheid

nieuws
Foto: Ecco van Oosterhout

Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen van de leden van Provinciale Staten en de algemene besturen van de waterschappen. Op donderdag 23 mei worden de Nederlandse leden van het Europees Parlement gekozen.

De kiezers kunnen hun stem uitbrengen in 151 stemlokalen, verspreid over het grondgebied van de nieuwe gemeente Groningen. In verband met de slechte toegankelijkheid zijn enkele locaties vervangen door locaties die wel voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Niet voor elk stemlokaal met slechte toegankelijkheid is geschikte vervanging gevonden. Totaal zijn er daarom drie stemlokalen minder dan bij de gemeenteraadsverkiezing in 2018. Het aantal stembureaus in de gebieden van de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer is gelijk gebleven. Het aantal stemlokalen en de geografische spreiding is dusdanig dat een goed verloop van de verkiezingen is gewaarborgd, schrijft de gemeente.

Op 20 maart en 23 mei rijdt er in de gemeente Groningen een verkiezingstaxi. Kiezers die door een lichamelijke beperking of ouderdom moeilijk zelfstandig naar het stemlokaal kunnen komen, kunnen met deze taxi gratis naar het stemlokaal in de buurt van hun woonadres.

De verwachting is dat de totale kosten voor de gecombineerde verkiezingen en de Europese verkiezing in Groningen 1,26 miljoen euro bedragen.