UMCG doet onderzoek naar risico op dementie

nieuws
foto: Bob de Vries

Het Universitair Medisch Centrum Groningen start met een studie naar beschermende en risicofactoren voor dementie onder volwassenen tussen de 40 en 60 jaar. Het gaat om mensen waarvan in de afgelopen maanden bij een van hun ouders de diagnose ziekte van Alzheimer of Vasculaire Dementie is gesteld.

Het doel van dit onderzoek, ook wel de Demin-studie genoemd, is om na te gaan in hoeverre deze groep van volwassenen bereid is deel te nemen aan een dergelijke studie. Alle deelnemers ontvangen een op maat gemaakt leefstijladvies om het risico op dementie te verkleinen. Onderdeel van de studie is om na te gaan of zij dit advies ook gaan opvolgen. Hierbij wordt gekeken in hoeverre er wijziging optreedt in deze risicofactoren, waardoor hun risico op dementie verandert.

Ook krijgen de deelnemers informatie over dementie, erfelijkheid van dementie en de beschermende- en risicofactoren voor dementie. Daarnaast krijgen zij inzicht in hun (hersen)gezondheid en een op maat gemaakt leefstijladvies.

Deel dit artikel: