Categorieën: Nieuws

Groningen per 1 januari over op groene energie

Alle gebouwen van de gemeente en provincie, bruggen, sluizen, straatlantaarns en kermisattracties in vijf gemeenten werken per 1 januari op groene stroom. Dat meldt de Provincie Groningen.

Het gaat om Groningen, Hogeland, Midden-Groningen, Westerkwartier en Delfzijl. Ook de energie voor de gebouwen van de Veiligheidsregio en Omgevingsdienst komt voortaan uit duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens.

De duurzame energie wordt in de komende vijftien jaar lokaal opgewekt door Eneco en Energie VanOns, de lokale organisatie die energie verkoopt van de Groningse energiecoöperaties. Dankzij het bundelen van de energie-inkoop kunnen bijvoorbeeld Grunneger Power en kleinere coöperaties gaan investeren in innovatie Zo blijft het geld in de regio, aldus de provincie. Het totale stroomverbruik is te vergelijken met het verbruik van 17.000 huishoudens.

‘De combinatie van innovatie, samenwerking en de duur van dit inkoopcontract maakt het mogelijk om nieuwe energiebronnen te ontwikkelen in de provincie’, zegt gedeputeerde Nienke Homan. ‘Als bedrijven, kennisinstellingen, andere overheden, organisaties en alle inwoners hun krachten bundelen, kunnen we van onze regio een sterke, schone groei‐economie maken.’

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Komt er nu dan een windmolen op de binnenplaats van het provinciehuis te staan en/of worden de daken van genoemd huis v.v. zonnepanelen? Zo niet, stop dan aub eens met telkens te roepen: wij zijn overgegaan op groene stroom. Ook nu het provinciehuis zegt over te gaan op groene stroom, is ook haar stroom afkomstig van een kolen- of gasgestookte centrale van RWE of Nuon welke haar stroom via het verdeelstation Vierverlaten verdeelt over stad en provincie, dus ook het provinciehuis, de groene stroom welke door in de Eemshaven opgestelde windmolens wordt opgewekte verdwijnt linea recta richting het Google data opslagcenter.
    Begrijp nog altijd niet waarom men zo blij zegt te zijn met dit oplsagcentrum, daar haar stroomverbuik van 960 gigawatt is dit net zo hoog als het totale stroomverbruik van 400.000 huishoudens.

    Als internationaal en wereldbekend/vermaard en verguisd bedrijf is het in mijn ogen (h)erkenning voor Groningen en de Eemshaven in de rest van het land, als milieuvervuiler zou een zich groen noemende provincie dit niet moeten willen.

Recente berichten

Marja Pruis nieuwe gastschrijver van de RUG

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2024-2025.…

17 minuten geleden

Archeologische vondsten in Ten Boer te bezichtigen

Diverse archeologische vondsten zijn momenteel tentoongesteld aan de A.H. Homanstraat 23 in Ten Boer. (meer…)

2 uur geleden

Koen Schuiling: teleurstelling over Ter Apel, opluchting over Lelylijn

De Groninger burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Noord, is zwaar teleurgesteld dat…

3 uur geleden

Files in Helpman door afzetting van de Helperzoom

Er staan deze weken flinke files in Helpman. Dat is het gevolg van de afsluitingen…

4 uur geleden

Veel activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit

Volgende week is het de Week van de Biodiversiteit. Van woensdag 22 mei t/m zaterdag…

5 uur geleden

Pro-Palestina demonstratie voor Harmoniegebouw gaat vierde dag in

De pro-Palestina demonstratie voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan de Oude Kijk…

6 uur geleden