Categorieën: Nieuws

Eerste Vegan Kerstmarkt succes

De eerste Vegan Kerstmarkt die deze zondag op het Suikerunieterrein plaatsvond trok ondanks het slechte weer zo’n 1700 bezoekers.

‘We zijn overweldigd door het grote succes en de fijne sfeer die er was bij de Vegan Kerstmarkt in EM2 Groningen!’, laat de organisatie weten.

‘Wow wat een fantastische opkomst!! Dit vraagt natuurlijk om herhaling. Ik heb een ontzettend leuke zondagmiddag gehad. Bedankt voor deze heerlijke middag!, reageert een bezoeker.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Na de laatste gruwel documentaire over een slachthuis was het een verademing om op de Vegan Kerstmarkt te scharrelen. Leuke sfeer. Blije mensen. Fijn. Het is niet gemakkelijk om tijdens de kerst nog smakelijk op krepeervlees te kouwen. Toch kan ik me goed voorstellen dat mensen zich voor de ellende van dieren willen afsluiten. Het is ook gruwelijk. En, het kost moeite om over te schakelen naar vegetarisch of zelfs veganistisch. Heb laatst een echte goede vegetarische smeerworst ontdekt bij AH. Het was kortgeleden nog onvoorstelbaar dat een andere grootgrutter (J) op zo'n markt een stalletje zou hebben. Veel consumenten maken zoekend het verschil. Het gaat vooruit! Prettige kerst! Fré.

  • Vegan is wellicht beter voor de dieren maar niet beter voor de aarde, vele producten die zij tot zich nemen komen met dieselboten vanuit Azië en andere landen. Bij een normaal Nederlands diet krijg je alle mineralen en vitamines binnen,en er hoeft niets aangevuld worden. Vegans besteden uren en uren per dag aan eten, en ze moeten grote hoeveelheden groentes en fruit naar binnen werken ( nog meer druk op de landbouw ) en dan nog zijn er supplementen nodig.

    Vegans prettig Kerstfeest met nootjes, blaadjes sla, tofu rollade en een paar vitamine D & B12 pillen en vooral blijven roepen dat je goed bezig bent.

  • Soms denk ik Doe, dat je wel eens slim bent.... maar de onzin die je nu uitkraamt slaat werkelijk nergens op.
    Als je jezelf nu eens kenbaar maakt zal ik graag met je in gesprek gaan om uit te leggen hoe het werkelijk zit en dat veganisme juist heel goed voor de aarde is. En nee, ik ben helemaal niet lang bezig met mijn eten, slik geen supplementen en ben kerngezond!

    • Vitamine B12 is waarschijnlijk één van de beruchtste voedingsstoffen onder veganisten en vegetariërs. Als je geen dierlijke producten eet kan je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je te weinig B12 binnenkrijgt. Je lichaam kan een grote voorraad van B12 opslaan, vaak voldoende voor vele jaren. Een vitamine B12 tekort kan daarom sluipend zijn en pas langzaam optreden na enkele jaren, hierdoor is het vaak moeilijk te herleiden dat het met je dieet te maken heeft.

      Vitamine B12 is nodig voor veel verschillende processen. Het is belangrijk voor bijvoorbeeld het zenuwstelsel, hart,- en bloedvaten, immuunsysteem, maag, darmen en spieren. En dan hebben we er nog maar een aantal opgenoemd. Omdat het van belang is voor een groot aantal systemen, uit een tekort zich ook anders per persoon. De een kampt met vermoeidheid terwijl de ander depressief wordt of een ontstoken tong krijgt.

      Er zijn een aantal plantaardige producten die vitamine B12 bevatten zoals zeewier, algen en shiitake. Vitamine B12 uit plantaardige bronnen zijn echter zeer slecht opneembaar voor mensen. Dat komt omdat het zogenoemde analogen zijn. De molecuulstructuren lijken op elkaar, maar ze werken toch anders.

      Bio gewassen hebben veel meer vierkante meters nodig voor dezelfde opbrengst, dus meer druk op de landbouw en grondwater.

      Ik zou toch als ik jou was je bloed even laten testen, kerngezond voelen is wat anders dan daadwerkelijk kerngezond zijn.

      Prettige dagen verder.

      • @Doe.
        Je hebt het helemaal niet over de lange lijst van nadelen van het eten van vlees op het gebied van gezondheid, dierenwelzijn en milieu.
        Wie al die dingen nu nog niet weet, heeft de afgelopen decennia onder een steen geleefd.
        Maar goed... jij ook prettig kerstbeest met "lekkere" bio-industrie meuk.

      • Best Evert, ik en mijn familie eten alleen zelf geschoten wild en dat schiet ik in Duitsland. ( daar heb je overigens een kilo papier aan akte's en verzekeringen voor nodig, terecht overigens )

        De bio industrie heeft inderdaad een gigantische impact op het milieu maar is slechts een druppel in het gehele plaatje, vele mensen denken dat alles om de mens draait wat gewoon niet waar is, de natuur bv een vulkaan heeft een veel grotere impact.

        Prettige dagen Evert.

  • Geef mij maar een lekker stukje vlees, en af een toe een vette hap. Vlees van wilde dieren dat eet ik niet.

    • Wellicht dat "tou moar 'eem tofoe, mienjong" of "Veur kou en kielsterachterweg" een kleiner publiek aanspreekt dan engelse varianten.

      Of, zoals mijn oma het zei: "De mode moet gevolgd worden, al komt het hemd ook boven"

      • En zo wordt a) wordt de indruk gewekt dat veganisme maar een mode is, en b) veel Nederlanders genegeerd die best wel naar zoiets zouden willen, maar weinig tot geen engels kunnen spreken/verstaan.

  • Wij leven nu eenmaal in een universum waar zo goed als *alle* leven direkt of indirekt afhankelijk is van de dood van andere leven.

    Veganisme is een nobel streven, maar ook alles wat een veganist eet lijdt direkt of indirekt tot de dood van andere dieren. Het verbouwen en oogsten van gewassen lijdt tot de dood van kleinere dieren op een gigantische schaal - misschien zelfs meer qua absolute aantallen dan het aantal grotere dieren die worden gedood t.b.v. een niet-veganistische diëet.

    Eet minder dieren, doe het op een zo ethisch mogelijk manier (o.a. vrije uitloop, geen vleesfabrieken, en geen rituëel slachten dus!). En neem troost in het feit dat op een gegeven moment ook jij door andere levende wezens zal worden opgegeten.

Recente berichten

Files in Helpman door afzetting van de Helperzoom

Er staan deze weken behoorlijke files in Helpman. Dat is het gevolg van de afsluitingen…

8 minuten geleden

Veel activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit

Volgende week is het de Week van de Biodiversiteit. Van woensdag 22 mei t/m zaterdag…

1 uur geleden

Pro-Palestina demonstratie voor Harmoniegebouw gaat vierde dag in

De pro-Palestina demonstratie voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan de Oude Kijk…

3 uur geleden

Wethouder Eikenaar: “Gemeente kiest voor verantwoord datagebruik”

De gemeente wil naleving van de regels door bijstandsgerechtigden makkelijker maken, zodat zij niet in…

3 uur geleden

Brand in viskraam Sontplein snel geblust

In een viskraam op het Sontplein is donderdag aan het begin van de middag brand…

3 uur geleden

Rondje stad: ‘Kom op, geef ons die poort terug’

De stad Groningen zit vol verrassingen. Iemand die daar écht van alles over weet is…

4 uur geleden