Categorieën: Nieuws

107 verschillende broedvogelsoorten geteld in Onlanden

Er is een dertig pagina’s tellend boekwerkje uit over de broedvogels van dit jaar in de Onlanden, vanaf nu ook gratis online te bekijken. 107 verschillende broedvogelsoorten werden geteld.

Het jaar 2018 kenmerkte zich in Nederland door extremen in het weer. De winter werd afgesloten met een paar ongewoon koude periodes (‘Russische beren’). De zomer was gortdroog en bijzonder warm. Het broedseizoen voor de vogels in De Onlanden viel grotendeels tussen deze perioden van extreem weer. De meeste vogels ondervonden dan ook geen gevolgen van de kou, droogte of warmte tijdens het broeden, maar hier en daar was toch een invloed merkbaar. Ook hadden perioden van storm in de Sahara mogelijk een effect op de aantallen van sommige zangvogelsoorten die in De Onlanden arriveerden. Soorten als Rietzanger en Boompieper waren in opvallend lagere aantallen aanwezig dit jaar. Ook zorgde een plotselinge waterpeilstijging, als gevolg van flinke regenval in korte tijd, in april voor problemen bij de watervogels die langs het Eelderdiep broedden. Ondanks deze klimaatperikelen steeg het aantal territoria van broedvogels in De Onlanden weer verder in 2018 (naar 8179, 80 meer dan vorig jaar). Deze toename werd deels veroorzaakt doordat vrijwel het gehele oppervlak van het natuurgebied dit jaar goed geteld werd, dankzij de inzet van zo’n 25 vrijwilligers.

Opvallend waren verder de relatief grote aantallen Porseleinhoenen, Kwartelkoningen en Paapjes. Enkele soorten lijken hun langste tijd gehad te hebben in De Onlanden. De oorzaak van de afnames ligt waarschijnlijk niet altijd binnen De Onlanden, want soorten als Scholekster en Grutto doen het ook landelijk niet goed. Desondanks nam het aantal vogelsoorten dat in De Onlanden broedde in 2018 verder toe. De nieuwkomers waren verwacht (bijvoorbeeld de Oeverzwaluw) of verrassend (zoals de Grauwe klauwier). Doordat enkele soorten dit jaar niet terug kwamen (Tapuit bijvoorbeeld), bleef de toename beperkt, maar 107 verschillende broedvogelsoorten, waarvan er 32 op de Rode Lijst staan, is een mooi nieuw recordaantal.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Hoeveel verschillende broedvogels kwam er voordien? Je moet de lezer vanzelfsprekend goed voorlichten. Vind artikelen over De Onlanden altijd eenzijdige informatie bevatten

  • U kunt daar veel over lezen op de site van stichting natuurbelang Onlanden - waar ik niet namens schrijf. Daar vindt u ook de rapporten uit voorgaande jaren. Sommige percelen in het gebied worden al langer dan 10 jaar geteld volgens landelijk gevalideerde Sovon BMP methode. Sinds de inrichting als waterberging is de samenstelling van de vogelbevolking erg veranderd. Over het algemeen zijn moeras - watervogels en ruigteminnende vogels erg toegenomen en weidevogels juist afgenomen (laatste tendens was al voor herinrichting geval - landelijke trend). Het gebied is nu al vermaard vanwege relatief hoge aantallen snor, roerdomp en bijzondere ralachtigen, ook leeft er een otter populatie die het gebied zelf heeft gevonden. Bijzondere broedvogels zijn verder: paapje, zomertaling en zwarte stern. Het gebied is zeer populair maar ook vanwege deze bijzondere dieren zeer kwetsbaar. Te hopen valt dat het gebied als natuur bewaard en beschermd blijft tussen alle andere belangen die dichtbij een stad als Groningen spelen in. Groet van bezoeker van gebied.

Recente berichten

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

3 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

4 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

4 uur geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

5 uur geleden

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

14 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

14 uur geleden