Categorieën: Nieuws

Zorgen om opkomst

Burgemeester Peter den Oudsten maakt zich, net als alle lijsttrekkers, zorgen over de opkomst bij de verkiezingen.

Om kwart over drie uur had 20 procent van de Groningers gestemd,  ruim 4 procent minder dan vier jaar geleden. Toen kwam het opkomstpercentage uiteindelijk uit op 54,2 procent. Het verschil met vier jaar geleden werd in de loop van de dag kleiner.

Als die trend zich voortzet, dan kan de opkomst nog oplopen tot tegen de 50 procent.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Weinig vertrouwen in de politiek en in de gemeentelijke politiek in het bijzonder zou een oorzaak kunnen zijn, om nog maar te zwijgen over het vertrouwen in de landelijke politiek. Als je jaar in jaar uit de inwoners in je land en in je gemeente voorzichtig gezegd blijft naaien, krijg je dit soort opkomst percentages. Misschien een idee om een volgende termijn eens naar je inwoners te gaan luisteren?

    • Vergeleken met vrijwel alle andere landen leven we hier in het paradijs op aarde.
      Er valt ook wel wat te kiezen.
      Probleem is dat veel mensen de democratie maar als vaststaand gegeven aannemen en uit laksheid niet stemmen.
      Wel weer fijn voor mij. Mijn stem telt daardoor dubbel.

      • Denk te kunnen en te mogen stellen dat telkens meer en meer mensen democratie niet meer vanzelfsprekend vinden en daardoor en daarom niet meer gaan stemmen. Die zijn de afgelopen decennia het vertrouwen in de gemeentelijke en landelijke overheden kwijtgeraakt.

      • Jack is een populist. Het aantal zelfmoorden ligt velen malen hoger in Groningen dan in de rest van Nederland.

        En dat de mensen zich niet meer geroepen voelen om te stemmen, is in 2005 al ingezet. Met het EU referendum, dat werd genegeerd. Terwijl de uitslag overduidelijk was. En een decennia later ook nog het raadgevend referendum afschaffen, doordat wij als 'democratie', het klootjesvolk, te lastig zijn geworden.

  • Dat krijg je, door als een elitair groepje te gaan botvieren TEGEN DE WIL van zijn inwoners.

    Het beleid was totaal niet goed de afgelopen jaren. Allerlei 'nieuwkomers' terwijl onze infrastructuur volledig daaraan tekort kwam. En toen liep alles vast.

    Je kan je afvragen of het college + gemeenteraad wel capabel is. Ook gelet op de leeftijd. En vooral de dossierkennis over Groningen. Waarvan menigeen niet eens is opgegroeid is Groningen.

    De insprekers werden tijdens de raadsvergaderingen ook niet serieus genomen. Het was keer op keer al een signaal! Ze deden alsof er werd geluisterd. Maar uiteindelijk ging de raad weer over tot hun eigen politieke agenda.

    Ik heb dus niet gestemd en zal het ook niet meer gaan doen!

  • Hallo Ecco,

    'Het verschil met vier jaar geleden werd in de loop van de dag kleiner'

    En wordt het verschil uiteindelijk dus groter dan de 4%; met een opkomst dat 'nog oplopen tot tegen de 50 procent'

  • Groningen deelt - net als de overige fusiegemeenten die vandaag stemmen - vandaag dan ook niet in de grootscheepse landelijke media-aandacht die afgelopen maart gegenereerd werd rond de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zal zeker van invloed zijn op het opkomstpercentage.

    En wat Louis en zijn uitgekauwde praatjes over 'nieuwkomers' en 'dossierkennis' betreft: welke gemeente bestaat nog grotendeels uit 'oerbewoners' (welke vage definitie men daarvoor ook hanteert)?

    • Groningen, als antwoordt op je vraag. En mocht je nog een geschiedenisles over Groningen willen hebben, laat mij het dan ook even weten?

      Sterker; de lokale politiek moesten de stad wel de explosief laten groeien met 'nieuwkomers', dit wegens de vele dossiers die Groningen nog zullen overspoelen en al de revue zijn gepasseerd vanuit het Haagse. Normalerwijs was de lokale politiek met deze besluiten dan al failliet geweest. Nu hebben ze de steun van de 'nieuwkomers', waarbij het oervolk nog steeds in de meerderheid zijn.

  • Sommige mensen schijnen te denken dat het geen echte verkiezingen zijn als er geen debat is met de landelijke hotemetoten. Erg dom om niet te gaan stemmen. In feite help je de partijen waar je de grootste hekel aan hebt er mee. Die kreeg je stem toch al niet. Zelfs als je het allemaal kut vindt stem dan gewoon op het minste kwaad.

    • Maakt niet uit. Ze hadden toch al de stemcomputer afgeschaft. Met een papieren pamflet kan je immers manipuleren, en niemand die het natelt!

      • De stemcomputer is om precies die reden afgeschaft. Jammer dat deze verkiezingen niet zijn aangegrepen voor een nieuw digitaal stemexperiment. Dankzij die mafketel van een Gongrijp zitten we nog in de 19e eeuw te stemmen.

      • "Gonggrijp"

        Geen kritiek op Rop Gonggrijp als één van de pioniers van het Internet. Een geestverwant. Dit was ook mijn tijd waarop ik begon te experimenteren op het Internet met peperdure rekeningen. Inloggen via een telefoonlijntje op een server in Amsterdam. Met 2 tot 4 Kb per seconde. Wow! Dit je deed je dus veelal s' avonds en s' nachts voor half geld. In 1985 kocht ik mijn eerste 'MSX' computer. Een Sony Hitbit en heb zodoende onder 'basic' leren programmeren en daar later veel profijt van gehad.

Recente berichten

Noorderlicht laat zich opnieuw zien

In de nacht van zondag op maandag was opnieuw het noorderlicht te zien. De afgelopen…

3 uur geleden

“Maandag opklaringen en wolkenvelden, komende dagen droog met op Hemelvaartsdag zonnige perioden”

De komende dagen gaan droog en wisselend bewolkt verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zijn er…

4 uur geleden

Blikschade bij verkeersongeluk op Europaweg

Bij een verkeersongeluk op de kruising Europaweg met de Sontweg zijn zondagavond de automobilisten van…

4 uur geleden

Bevrijdingsfestival kijkt terug op geslaagde editie (foto’s)

Bevrijdingsdag 2024 zit erop. Op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark was Froukje de laatste artiest…

4 uur geleden

Historische militaire voertuigen rijden door Groningen: “Je moet het verleden kennen om de toekomst te begrijpen”

Een colonne bestaande uit zo'n 35 historische militaire voertuigen reed op Bevrijdingsdag door Groningen. Eén…

6 uur geleden

Grieken vieren Pasen in Noorderplantsoen met dans, eten en drinken

Terwijl wij het Paasfeest al achter ons hebben liggen, vindt Pasen dit weekend plaats in…

7 uur geleden