“Spoorlijn naar Zwolle kansrijk voor regionale aanbesteding”

De spoorlijn van Groningen naar Zwolle is één van de twee lijnen in het land die het meest kansrijk is om regionaal aanbesteed te worden. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) gezegd.

In totaal heeft bureau Twynstra Gudde onderzoek gedaan naar de uitbesteding van in totaal vier sprinterlijnen in ons land. Het gaat behalve om Groningen-Zwolle, om de lijnen Dordrecht-Breda, Apeldoorn-Enschede en Leeuwarden-Zwolle. Volgens minister Van Nieuwenhuizen zijn de beide spoorlijnen in het Noorden het meest kansrijk. De minister neemt in 2020 een definitief besluit, waarna in 2025 de regionale aanbesteding een feit kan zijn. Dit moment is ook ideaal omdat dan de huidige tienjaarsconcessie van de NS afloopt.

Het plan behelst enkel de sprinterdiensten tussen Groningen en Zwolle en dus niet het intercity-verkeer. Dit blijft in handen van de NS. Vervoersbedrijf Arriva is blij met het besluit van de minister. Het bedrijf is al jaren bezig voor het regionaal aanbesteden van de lijn naar Zwolle.