Categorieën: Nieuws

Politie scheidt voor en tegenstander Zwarte Piet

De politie heeft zaterdagmiddag op het Emmaplein voor en tegenstanders van Zwarte Piet van elkaar gescheiden.

Het Emmaplein was door burgemeester Peter den Oudsten aangewezen als plaats voor leden van Kick Out Zwarte Piet. Daar verzamelden zich ook een groep van ongeveer tachtig mensen die zich schreeuwend omschreven als “hooligans” en voor Zwarte Piet waren. Zij vielen de eerste anti Zware Piet demonstranten aan die zich in het vak wilden verzamelen. De politie greep in scheidde de beide partijen. Daarop kon een tweede groep anti Zwarte Piet demonstranten het vak in.

De pro Zwarte Piet demonstranten verdwenen kort daarna. De ongeveer veertig anti Zwarte Piet actievoerders bleven in hun vak en hielden zich verder aan de afspraken die er met de gemeente gemaakt waren. Er waren daarna geen incidenten meer.

De politie meldde dat er één arrestatie is verricht wegens het gooien van vuurwerk.

Foto: Wesley Bos – groningsnieuws.nl
Foto: Wesley Bos – groningsnieuws.nl
Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Voorstanders hadden toch hun eigen vak om te demonstreren?
    Wel erg hoe die extreme gekken wen rustig protest willen verstoren met geweld.

    • Er was geen geweld wellicht is intimiderende gedrag beter op zijn plaats terwijl gewoon negeren het beste was geweest.

      • Volgens het artikel vielen de hooligans de anti-Zwarte Piet demonstranten aan. Dat is toch echt geweld.

      • @Jack, er werd een beetje aan een bord getrokken van een droeftoeter die overigens niet in het vak stond, nog grappiger is dat het 'ingevlogen' demonstranten waren, er zat geen enkele echte Groninger bij.

      • @Doe

        > er zat geen enkele echte Groninger bij.

        Want je kunt natuurlijk zo zien of iemand uit Groningen komt of niet...

  • Volgens mij is het Sinterklaasfeest een kinderfeest. Of daar nu zwarte pieten of paarse pieten meelopen. Het maakt de kinderen niet uit. Zolang er maar pepernoten, snoep en cadeautjes zijn.
    Het is te triest voor woorden dat er idioten zijn die sinterklaas op willen blazen en anderen die onder gebrul "Groningen Hooligans" net doen of ze de steuntroepen van zwarte piet zijn.

    Grow up and get a life.

    • Gaat wel over iets meer dan de kleur van Piet. Piet-discussie staat symbool voor grote aanval op Nederlandse cultuur. Of althans het gevoel bij mij, en vele anderen, dat de Nederlandse cultuur aangevallen wordt.

      Waarbij ik aanteken dat ik de West-Europese culturen, ondanks de Verlichting, niet superieur vind aan bijvoorbeeld die van de Noord-Amerikaanse Indianen voor de komst van Columbus. Wel vind ik het een dure plicht om te strijden voor het behoud van mondiale culturele diversiteit. Dus ook voor de Nederlandse.

      • Het palingtrekken was ook een mooi voorbeeld van de nederlandse cultuur en ook de drentse volksgerichten.
        Je kunt je nu niet meer voorstellen dat zilke zaken normaal werden gevonden. Over enkele decennia zal ook zo over de figuur Zwarte Piet worden gedacht.
        Het went echt heel snel, over niet meer roken in de kroeg hoor je ook niemand meer.

  • @Remi, ja dat weet ik wel aangezien ik weet hoe deze lui geronseld zijn bij o.m. de universiteiten en een paar politieke jeugdafdelingen. ( en dan nog praten we over getal in percentage's achter de komma na heel veel nullen )
    Voor Groningers blijft Piet gewoon zwart dus wen er maar aan.

  • Ja echt gezellig, boze blanken die brullen over Joden , andersgekleurden met het N-woord, (vermeende) homo's bedreigen.
    Psychopaten deels uit Rotterdam ingevlogen om Anti-Piet aan te vallen.
    Nazis steunen Piet, ik daarom niet meer.
    Ik begin de anti-piet te begrijpen.
    Ik heb de beelden aan de politie gegeven, incl. nazigeschreeuw.
    Ik ben fotograaf.

    • Neger mag niet meer benoemd worden?

      Neger.....: is een aanduiding voor de oorspronkelijke, donkerhuidige bewoners van Afrika ten zuiden van de Sahara. Neger is afgeleid van het Spaanse en Portugese negro, dat "zwart" betekent (en weer afgeleid is van het Latijnse niger). De term had oorspronkelijk betrekking op zwarte slaven, werd later een vrij gangbare term voor mensen met een donkere huidskleur en wordt in de 21e eeuw steeds meer ervaren als racistisch beladen.

      Apart ...!!...:

  • Ik stond met m'n mooie gemixte dochter tussen de hooligans. Vond beide kanten intimiderend. Het waren meest blanke volwassenen. Het gaat denk ik niet alleen om zwarte piet maar onderliggend probleem. Wij kregen raar gevoel in onze buik en ook toen we langs de normale stoet liepen. Daar stond ieder net als elk jaar samen wit zwart bruin en pro en anti piet. Maar net alsof men daar nu wel bewust was. De verbale agressie en lichaamshouding pro piet en ook de stille houding anti piet, ik vond ze beide even erg en m'n gekleurde dochter en ik voelden ons even niet thuis op dat kleine stukje gras in Groningen. Ons Groningen waar we ons allen thuusvoelen en culturen mooi samen gaan. De demonstratie leek niet door stadjes te zijn maar ingevlogen georganiseerde groepen. Belangrijk om na Sinterklaas door te praten over het echte onderwerp!

      • Geen rare vraag hoor. Ze is bijna 20 en we kwamen toevallig langs de intocht en waslren verbaasd over het aantal agenten. We gaan dan soms even kijken. Ook had ik er net over gehad dat je ook mag laten zien wanneer je niet voor of tegen bent. Die mening is er ook. Het was ook niet eng hoor. Hooligans zijn ook gewoon vaders en mannen. Prima tussen te staan op moment dat wij er waren. Zij stonden niet in afgesloten vak. De anti piet wel. Dus daar ging ik niet staan. Ik wil niet bij groep voor of tegen horen. Mijn dochter is gekleurd en het was prima om te zien wat er gebeurde en dat we ons gezicht lieten zien. Ook voor haar zelf. Wat gebeurd er op dit moment. Goed om te weten. Op de 1e rij stonden de aggresieve mannen. Dat was imponerend. We hielden er oprecht raar gevoel aan over. Maar middenmoot laat ook je gezicht zien. Neutraliseert de boel een beetje!

      • Had ingevuld dat jij er met een klein kind stond. Dom van mij.

        Vond de actie van die hooligans bijzonder beheerst. Bordjes afpakken en een duw geven; KOZP weer terug naar het voor een hun demonstratie aangewezen gebied. Even ging door me heen, dat de politie dit een prima optreden vond. Ik vermoed nog net geen coordinatie.
        En inderdaad zijn sommigen vader. En in die hoedanigheid wars van lui die een mooi kinderfeest willen verzieken.

        Ken de Groninger hooligans ook niet als racisten. Samenstelling doorgaans multi-etnisch. Rechts-extremisten probeerden in de jaren tachtig de Z-Side te politiseren; kregen er niet echt poot aan de grond. Zorgden types als een latere Pentjak Silat kampioen (ook één van de beste portiers van de stad werd) wel voor.
        Moet er wel bij zeggen dat je omder hooligans ook echt wel anti-sociale klootzakken hebt zitten. Met drank op en de neus vol een tamelijke willekeurige persoon wat klappen geven; dat heb ik tijdens het uitgaan ook wel gezien. Beter met een boogje omheen.

        Ben zelf voor Piet, maar vind het absurd dat het lijkt dat mensen gedwongen worden een kant te kiezen. Heb gehoord dat mensen vanwege andere mening, maar ook (!) vanwege geen mening ontvriend zijn op facebook. Blij dat ik nooit op facebook heb gezeten. Wat is er mis met "het niet weten". Niks volgens mij.

        Blanke tegenstanders kan ik minder goed begrijpen; zeker als ik white saviourisme en white guilt vermoed. Vaak mensen die hoog op de narcistische meetlat scoren. Types waar Hans Teeuwen (volgens mij in Zomergasten) paar rake woorden aan wijde. Vind ze eng.

  • Tja ..we weten ondertussen wel hoe gekleurd het nieuws tegenwoordig is ..
    Niks mis mee toch ?
    Beetje bij beetje ..worden "ons Nederlanders"..de feestdagen afgepakt.
    Of het nu een kinderfeest is of niet.
    Het staat hun niet aan.
    Elke dag dat ze in de spiegel kijken ook dat staat hun niet aan.
    Slachtoffer rol ..ja ..daar zijn ze goed in.
    Zolang ZIJ hun zin maar krijgen ..die 30 werkeloze "Nederlanders"..waar ik dagelijks voor aan het werk ben ( hun uitkering) ..
    Voor de rest schijnen ze zich rot te vervelen en het hele jaar door en geen reet uit te vreten ..
    Behalve op die ene dag ..de dag D-day ..noemt men dat in deze kringen is mij verteld.
    Zelfs roet-veegpieten zou niet MEER mogen ..
    Waar houd het op ?
    Sint weg
    Kerst weg
    Pinksteren weg
    Hemelvaart weg
    Als een haas de Pasen weg ..
    Cultuur weg ..
    En dan ?
    Dan ook Kwakoe weg ....
    Geen suikerfeest enz enz ..

    Get a life ...Gario ..Afriyie..Simons..enz ..enz ..

  • Alles overziend denk ik dat het protest van voorstanders van Zwarte Piet, vooral gericht is tegen de afbraak van de Nederlandse cultuur welke in een aantal eeuwen is opgebouwd en nu in een jaar of 10 beetje bij beetje afgebroken zou moeten gaan worden.
    Met lieden als Sylvana S voorop, welke hysterisch als zij van uit zichzelf is, de integratie van andersgekleurden, andersdenkenden en /of medelanders, met haar schreeuw om (haar eigen) aandacht, in een half jaar tijd met 25 jaar terug in de tijd heeft geworpen., bij hen welke twijfelen/twijfelden aan acceptatie van de aangehaalde groeperingen.

    Maar goed, ik heb er niet rond hoeven lopen met een kind welke nog in deze Sinterklaas en Zwarte Piet geloofd, zou dit wel zo zijn geweest, had ik waarschijnlijk net als enkele bekenden van mij er voor gekozen thuis te blijven. Met dank aan de media welke dit de afgelopen weken veel te grootschalig in beeld hebben gebracht en de groep lieden welke meenden dit kinderfeest met hun anti actie te moeten verstoren.

  • Wel raar dat iedereen op dit forum langs elkaar heen brult.
    De Anti hadden een vergunning, dus legaal. Racistisch en anti-joods gebrul en vrouwen intimideren met mogelijke verkrachting is kennelijk normaal en staat buiten de discussie/non-versatie.
    Dit is kennelijk doodnormaal...
    Nogmaals, nazies steunen Piet, ik daarom niet (meer).
    Word mij als fotograaf straks ook mijn werk onmogelijk gemaakt?
    Of is dat straks de nieuwe norm?
    En: wat hebben anti-piet nou weer met joden te maken?
    Waarom brullen hooligans over joden naar anti-piet?
    Of is dat ook nieuw-normaal?

Recente berichten

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

2 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

3 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

3 uur geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

4 uur geleden

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

13 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

13 uur geleden