Categorieën: Nieuws

Ondanks landelijke daling nog steeds veel Groningse bijstandskinderen

In de Gemeente Groningen leefden in 2017 3.940 kinderen in een bijstandsgezin. Met 13,5 procent van het totale aantal kinderen in de gemeente staat Groningen daarmee op de derde plaats in Nederland, volgens cijfers die het CBS vrijdag bekend heeft gemaakt. 

Dat staat in contrast met een sterke landelijke daling van het aantal bijstandskinderen. Die daling is aanmerkelijk omdat het voor het eerst sinds 2009 is dat het aantal daalt. Ook in Groningen daalde het aantal bijstandskinderen, maar een stuk minder sterk als in andere delen van het land. Alleen de gemeenten Rotterdam (14,9 procent) en Heerlen (14,9 procent) hadden in 2017 een hoger percentage bijstandskinderen.

Gezinnen met kinderen die van een bijstandsuitkering moeten rondkomen, hadden in 2016 gemiddeld ruim 22 duizend euro per jaar te besteden. Bij andere gezinnen met kinderen was dit gemiddeld bijna 55 duizend euro, meer dan het dubbele.

 

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Tel daar gerust ook nog een paar honderd zzp`ers met kinderen bij. Deze maken dan wellicht geen gebruik van een bijstandsuitkering, maar leven wel beneden de bijstandsnorm.

    Meer en meer merk je in deze stad dat er nog maar weinig productiebedrijven in deze gemeente gevestigd zijn. Alles is de laatste decennia opzij gezet voor de onderwijsindustrie waardoor er meer en meer academisch gevormde lieden (tijdelijk) in deze stad bij zijn gekomen. En hoe mooi dat voor sommigen ook mag klinken, je kunt er niet van vreten.

  • Dit is Groningen van oudsher. Wij hebben helaas niet dezelfde economische toestanden in Groningen als een Randstad. Wel groeit de gemeente Groningen explosief met studenten (zonder kinderen), waardoor procentueel het aantal kinderen in armoede relatief zal zakken. Maar in principe is de armoede in Groningen altijd hetzelfde gebleven. De armoede in Rotterdam is de afgelopen 2 decennia gecreëerd door allochtone nieuwkomers. En van oudsher was Heerlen altijd al samen met Groningen koploper als het ging om armoede. 2 uithoeken van Nederland. En idem 2 regio's met rijke delfstoffen in de bodem. En de grootste nettobetalers van Nederland. Groningen zelfs daarentegen de grootste nettobetaler van Europa. Men wist vroeg of laat dat de gaswinning op ten duur voor problemen zou geven, vandaar er nooit is geïnvesteerd in Groningen. Maar laten de (nieuwe) lokale politici AUB zich vooral goed informeren over Groningen. Dossierkennis is daarom zeer belangrijk. En daar ontbreekt het heel veel aan in onze lokale politiek. Als een rasechte Groninger is het vooral veel schrikken, wat de raad vaak uitkraamt!

    Bijzonder om een vergelijking te maken met een artikel uit 1997 DvhN met dezelfde strekking en tactiek als het artikel van Oog.

    Een citaat uit het artikel van 21 jaar geleden; ;
    "In Groningen blijkt weinig of niets van de economische voorspoed en groei die al wel zichtbaar is in het westen van het land. Daar wordt zelfs al voorzichtig gesproken over een dreigend tekort aan arbeidskrachten . Helaas zal die tendens hier nog wel even op zich laten wachten. Dat ijlt een paar jaar na"

    https://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?v2=true&id=NVHN-19971029-AE0013006&vw=pdf&lm=armoed%2Ckinder%2Cgroning%2CNVHN

    Of een artikel uit 1995, waarin de schuldenproblematiek toen al aan orde was en telkens terugkomt op de agenda. Vermoedelijk om een industrie te werven inzake de schulden en armoede als werkgelegenheid.

    https://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?v2=true&id=NVHN-19951016-AE0001015&vw=org&lm=armoed%2Ckinder%2Cgroning%2CNVHN

    Of een column van Jan Beijert uit 1982 in eenzelfde hoedanigheid.

    https://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?v2=true&id=NVHN-19821127-AE0036001&vw=org&lm=armoed%2Ckinder%2Cgroning%2CNVHN

Recente berichten

Aardbeving met kracht van 1.8 op schaal van Richter bij Kommerzijl

Bij Kommerzijl (Westerkwartier) heeft maandagnacht een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het om een beving…

20 minuten geleden

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

11 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

13 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

16 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

18 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

18 uur geleden