Categorieën: Nieuws

GroenLinks wil informateur en links en progressief stadsbestuur

GroenLinks wil een informateur. Dat stelt de partij voor aan de leden van de nieuwe gemeenteraad.

De informateur moet het college van wethouders vormen en het collegeprogramma samenstellen. De partij won de verkiezingen overtuigend en heeft elf zetels, ze hadden er vier. Ze verslaat daarmee D66 die de grootste partij was maar zakte van negen naar vijf zetels. De Groenen mogen dus het voortouw nemen bij de vorming van een nieuw college. De informateur moet onderzoeken hoe een stabiel en eensgezind college gevormd kan worden. De nieuwe raad mag óók onderwerpen aandragen voor de informateur.

Als GroenLinks een goede uitslag weet te behalen, kunnen we het initiatief nemen voor een links en progressief stadsbestuur, zei lijsttrekker Glimina Chakor eerder. “Wij zijn heel duidelijk geweest en de kiezer heeft dat bevestigd, daarom ben ik trots  op Groningen.”

Deze collegeperiode is zo’n drieënhalf jaar, een half jaar korter dan gewoonlijk, de informateur moet daarom deze week al beginnen.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

 • Ik moest enorm lachen om minster Ollongren dat wist te vertellen dat de uitslag voor d'66 nog steeds goed was en één van betere resultaten, ze was echter vergeten dat er ook meer zetels te verdelen waren.

  En bij progressief hoort geen d'66 al denken ze daar zelf anders over maar dat zijn dan ook de enigste die zo denken.

 • Kijken hoe het pluche trekt en andere partijen mee gaan doen door in te stemmen met GL projecten die Groningen haar uitstraling, cultuur en veel geld zal kosten.

  Roetveegpieten, tramtrein, asielzoekerscentrum, ondernemertje pesten als VVD weer gewipt is, Eelde dicht, OZB flink omhoog, parkeren duurder, nieuwe huizen zonder gas (wat een schijnoplossing is maar veel kost), etcetra etcetra. Ik denk zelfs dat de SP zich weer laat verleiden door het pluche en weer de projecten zal steunen die honderden miljoenen kosten terwijl ze worden afgescheept met een paar cent. D66 pakt ook nog even het pluche, die weten dat ze bij de provinciale verkiezingen en als het kabinet een keer valt 50% van de zeteltjes kunnen inleveren.

  Maar op provinciaal niveau is er wellicht hoop voor FvD om de boel weer wat naar rechts te trekken.

  • Grote ondernemers en dat zijn de meesten in de binnenstad kan je niet hard genoeg aanpakken, het zuigt landen leeg met al haar constructie's.
   En de FvD die jij aanhaalt heeft binnen haar eigen partij geen enkele vorm van democratie, en daar loop jij blind achteraan als arbeider.

   • Helaas worden de kleine ondernemers juist het hardst getroffen. Hoe het nu zit weet ik niet, maar de groten betaalden ook nooit mee om bijvoorbeeld de straat te versieren. Achter veel franchises zitten ook gewoon kleine ondernemers.

    Heel verstandig om nog geen gekozen bestuur neer te zetten bij de FvD. Dat is al eens mis gegaan bij leefbaar Nederland, Fortuyn en 50Plus is ook vaak hommeles. Laat ze eerst maar stabiliteit en goede kandidaten vinden die zich eerst bewijzen. net alsof de bestaande partijen zoveel democratischer zijn, daar komt via politieke machtspelletjes ook plots een Robot Jetten naar voren. Of ze douwen een figuur als Melkers naar voren. Goede partijdiscipline betekend weinig vrije geesten.

    Ik ben geen arbeider en ook nooit geweest. Altijd wezen ondernemen. Maar ben gestopt met investeren en alles eruit getrokken omdat ik niet meer 50% belasting wil betalen over alles wat ik investeer en dan nog flink risico lopen ook. Nu passief beleggen en 50% minder belasting betalen, ook de zorgverzekering is meteen 2600 euro goedkoper en ik zit nu grotendeels in het buitenland omdat het goedkoper en lekkerder is om in Azie te zitten dan in Nederland in de winter. betaal dus ook geen 21 of 9% btw maar iets van 5 - 9%... Litertje benzine 80 eurocent en parkeermeters zie ik nergens. En 1 van de redenen om te stoppen was het beleid van GroenLinks, loop nu ook geen risico's meer van overheden die regeltjes veranderen of met extra kosten komen, langer doorwerken, zzp-ers pesten. Je begrijpt, ik lach me rot en ben erg vroeg met pensioen gegaan en levert me meer geld en meer vrije tijd op.

 • Mevrouw Ineke van Gent wordt de nieuwe informateur.

  Zie: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/201934/Ineke-van-Gent-wordt-informateur-in-Groningen

  Ik zie twee mogelijkheden voor een links en progressief college van B&W.

  1. Een college, bestaande uit GroenLinks, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren (25 zetels).

  2. Een college, staande uit GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie (25 zetels).

  Ik zie een college, bestaande uit GroenLinks, PvdA, D66 en SP (27 zetels) niet zitten, gegeven de grote inhoudelijke verschillen tussen D66 en de SP.

  De ChristenUnie heeft zich in haar verkiezingsprogramma mild (onder voorwaarden) getoond over de komst van een stadstram en DIFTAR (per kilogram betalen voor afval).

  De grote vraag is of de PvdA-raadsfractie zich weer wil verliezen in de komst van een stadstram. Ik houd mijn hart vast!

  Vorig jaar maart stemde de PvdA-raadsfractie in de stad Groningen tegen DIFTAR. Idem dito de fractie van de ChristenUnie. Vanwege de komst van nog meer zwerfafval. Mijn hart bonkt!

  • CU is toch op veel sociale vraagstukken best links? (zeker tov CDA) En vergeet niet dat de roots van Groen Links in oa de EVP en de PRP liggen. Het zou wel een vrij betuttelend college worden, maar verder zie ik daar weinig problemen ontstaan tussen GL en CU

 • Deze uitslag is een regelrechte ramp voor de inwoners van de stad en omliggende dorpen. OZB zal fors omhoog gaan met een extreemlinks bestuur.

  • Henk, we hebben gezien wat voor een ramp de andere partijen waren voor onze stad. Ik zou zeggen lekker bij de criminelen van de VVD blijven en verhuis naar andere stad. Gaan de mensen die het beste voor hebben met onze stad verder met de wederopbouw i.d.p.v. van afbraak.

 • Natuurlijk komt de PvdA er in. Die zullen als hondjes achter gl aan lopen en alles er aan doen om maar weer in het college te komen.
  Een college met gl en partij voor de dieren. Heel bedenkelijk en slecht voor de economie en de stad.

 • Mooipraterij (overtuigend verkiezingsuitslag, kiezer heeft zich uitgesproken, etc). Ik gun de partijen hun verdiende uitslag, maar laten we wel wezen dat zo'n 6 op de 10 kiezers NIET hebben gestemd. Ik ben benieuwd hoe ze deze mensen denken te bereiken\vertegenwoordigen.
  Immers: "We can not solve our problems with the same level of thinking that created them."

  • Ja, zo'n 6 op de 10 kiezers hebben niet gestemd.
   En nog veel meer hebben gelukkig niet gestemd op zoals daar zijn de VVD-zakkenvullers, de CDA-hypocrieten of de PVV-populisten.

   • Och, dat is zo cliché ..

    We zouden een coalitie moeten vormen van 'niet-stemmers'. Dit electoraat is inmiddels veel groter.

    Er is géén enkele partij, wat namens zijn inwoners denkt. Dan moet je juist deze 'niet-stemmers' respecteren.

    Heb jij de 'internationale student' überhaupt de afgelopen 2 stemrondes ergens in een verkiezingsprogramma zien staan en de negatieve gevolgen dit heeft? Heb jij in het PvdA programma ergens zien staan, dat deze partij een uitverkoop zou houden met de sociale huurwoningen? zo zijn er wel meer voorbeelden. Dan is het toch logisch dat iedereen zich afkeert! Dat kan je toch geen mens kwalijk nemen!

 • Voor de aanhang van GL is democratie alleen een principe dat een kant op werkt, naar links!
  Democratie is vooral, de meerderheid die rekening houdt met de belangen van minderheden.
  Alleen linkse vertegenwoordigers in het college is dictatuur van de meerderheid!
  En over hypocrisie gesproken, de kampioen is D66; voor het referendum maar in de uitverkoop voor macht......
  Advies: Zet je in voor het belang van ons allemaal en niet alleen voor je eigen aanhang.

 • @ Pete:

  Het is inderdaad de vraag of de bewoners van de (vroegere) gemeenten Haren en Ten Boer zitten te wachten op een links meerderheidscollege.

  Als je de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekijkt, zie je vooral dat de Stadjers enorm domineren in de bovenste gelederen. Met name bij de PvdA, D66, GroenLinks, SP, PVV en de Partij voor de Dieren. Ik kan me daarom heel goed voorstellen dat veel inwoners van Haren en Ten Boer zich ingelijfd voelen bij de gemeente Groningen. Ik tel slechts vier gekozen raadsleden uit Ten Boer en Haren in een gemeenteraad van 45 leden. Bij de VVD, de partij voor Stad & Ommeland, de ChristenUnie en GroenLinks.

  De tweede grote vraag is of de achterban van de ChristenUnie zal instemmen met een links meerderheidscollege. Ik hoop dat de ChristenUnie-fractie intensief zal gaan samenwerken met de CDA-fractie. Zoals in meerdere grote steden het geval is.

  Politiek is vooral goed luisteren en draagvlak genereren voor beleid! Het gaat niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit.

Recente berichten

Scotch & Soda weer failliet, lot vestigingen in Stad onduidelijk

Voor de tweede keer in anderhalf jaar tijd is de verkooptak van modemerk Scotch &…

43 minuten geleden

Raad roept gemeente op om te bemiddelen tussen demonstranten en RUG: “Dit is niet een taak van de gemeente”

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft woensdagavond het College opgeroepen om te bemiddelen tussen pro-Palestijnse…

51 minuten geleden

Einde aan Pro-Palestijns tentenkamp op Harmonieplein na ontruiming; agenten en gemeente ruimen puin

De bezetting en de daaropvolgende ontruiming van een RUG-gebouw aan de Oude Boteringestraat betekende woensdagavond…

2 uur geleden

Woningen De Suikerzijde krijgen platte daken: “We doen architecten hier tekort mee”

Woningen in de nog te realiseren wijk De Suikerzijde Noordzijde krijgen hoofdzakelijk platte daken. Dat…

2 uur geleden

Gemeenten maken gehakt van Vluchtelingenwerk rond taallessen voor inburgeraars

De gemeente Groningen is niet te spreken over het werk dat Vluchtelingenwerk de afgelopen twee…

3 uur geleden

Wethouder wil meer camera’s ophangen op sportpark Esserberg: “In de toekomst zorgen voor meer reuring”

Op korte termijn wordt het cameratoezicht op sportpark Esserberg verbeterd. Dat heeft wethouder Inge Jongman…

4 uur geleden