“Gemeenteraadsverkiezingen zijn geen echte verkiezingen”

Maar weinig jongeren zijn te enthousiasmeren voor de politiek. Om die reden werd er dinsdagmiddag een debat gehouden op het Praedinius Gymnasium in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen.

“Uit cijfers blijkt dat er maar weinig jongeren stemmen”, vertelt Jannes Paas die het debat georganiseerd heeft. “Terwijl het hebben van kennis over de politiek belangrijk is voor de beeldvorming, en het ook helpt om een keuze te maken in het stemhokje.” Op de school is het de afgelopen jaren een traditie geworden dat bij verkiezingen er een debat gehouden wordt voor de leerlingen op de school. “We hopen daarmee toch dat enthousiasme te brengen en we zien dat het ook wel een beetje haar vruchten begint af te werpen.”

Tijdens het debat gaan acht politici met elkaar in discussie over vier verschillende thema’s. “Het zijn acht politici die ook daadwerkelijk op de kieslijst staan. We hebben tijdens het organiseren gevraagd om de jongste van de lijst naar dit debat te sturen in de hoop dat dit het publiek aanspreekt.” Ook bij de thema’s is hier rekening mee gehouden. Er wordt onder andere gesproken over een trein naar Zernike, schoolzwemmen en duurzame festivals.

Geen echte verkiezingen
Het publiek is enthousiast over het debat. “Ik vind het heel goed dat dit georganiseerd wordt”, zegt Wouter. “Maar ik vind wel dat deze gemeenteraadsverkiezingen geen echte verkiezingen zijn. Bij landelijke verkiezingen is het veel interessanter, intenser en is ook het publiek er meer bij betrokken. Ik heb nu het idee dat het eigenlijk nergens over gaat.”

Deel dit artikel:

 1. Het interesseert ze domweg niet.
  Het kan hun geen ruk schelen of ze straks werk hebben
  Een riante uitkering krijgen ze toch wel .
  Het kan ze geen ruk schelen hoe ze de week doorbrengen.
  Het weekend pompen ze zich vol met “geestverruimende” middelen.
  Ze wanen zich in het paradijs en dit gevoel werkt de rest van de week gewoon door.
  Net voor ze door hebben op de vrijdag …gaan ze weer aan de shit en leven dus 168 uur per week in een euforische bubbel waar ze pas uit komen als ze van “school”..gaan .
  Dan “niks geleerd’.. en dik in de schulden ( afschaffing studiebeurs naar studie lening ) de WW in.

  Boeien …
  We worden toch wel verzorgd..door de staat .
  Zal hun een reet roesten ..
  Politiek interesseert ze helemaal niet.
  Als zij hun pilletje maar kunnen krijgen.
  Ze komen er wel achter ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *