Donar door in Europa na thriller

Donar heeft de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup bereikt. De Groninger basketballer wonnen dinsdagavond in eigen huis van het sterke geachte Spirou Basket uit Charleroi. Het bleef tot de slotseconde spannend: 76-73.

Eerder verloor Donar kansloos in België met 92-64. In MartiniPlaza moest Donar winnen om de volgende ronde te bereiken. Al gauw keek de ploeg van coach Erik Braal echter weer tegen een achterstand aan, van 0-5. Teddy Gipson maakte vervolgens indruk door in een paar minuten 8 punten achter elkaar te maken, zodat Donar van een 7-10 achterstand naar een 15-10 voorsprong ging. Het kwart eindigde in een positief stemmende 28-16 voorsprong, met liefst 12 punten voor Gipson. In het tweede kwart kwam Donar lang nauwelijks tot scoren. In de eerste vijf minuten wist alleen Grant Sitton twee driepunters raak te schieten, terwijl de Belgen steeds dichterbij kwamen. Bij rust was het verschil slechts 2 punten: 43-41.

Ook in het derde kwart bleef het verschil klein. Aan het eind van het kwart was Donar toch weer wat uitgelopen: 64-55. Ook deze voorsprong bleef niet lang in stand. Halverwege het laatste kwart was het gelijk: 66-66. Een zinderende slotfase volgde, waarin Donar 3 minuten voor tijd achter kwam te staan met 67-72. Een nederlaag leek eraan te komen, maar Donar wist 7 punten achter elkaar te scoren: 74-72, met nog een minuut te gaan. Uit de volgende aanvallen wisten de gasten niet te scoren.

Zes seconden voor tijd verloor Arvin Slagter de bal bij het innemen ervan op de aanvalshelft. Een lay-up van Matt Mobley werd gestopt ten koste van twee vrije worpen. Mobley miste de eerste en raakte de tweede. Bij het innemen van de bal door Donar werd er een snelle fout gemaakt op Sean Cunningham, die twee vrije worpen mocht nemen. Hij raakte ze allebei. In de buzzer mist wederom Mobley een verre driepunter, zodat de eindstand 76-73 werd.

Topscorers bij Donar waren Teddy Gipson met 20 punten en Grant Sitton en Jason Dourisseau met beiden 11 punten.