Categorieën: Nieuws

Groningen moet in 2025 meest digitaal geletterde stad van Nederland zijn

Volgens het maandag gepresenteerde ‘Akkoord van Groningen’ moet Groningen in 2025 de meest digitaal geletterde stad van Nederland zijn. Maar er zijn nog steeds veel mensen in de Stad die onvoldoende digitale vaardigheden hebben.

De Groningse Digital Literacy Coalition, een collectief waar onder andere de lokale overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven aan deelnemen, moet voorkomen dat er een tweedeling ontstaat. De organisatie probeert initiatieven op het gebied van digitale geletterdheid samen te brengen en het effect van die experimenten te onderzoeken. RUG-hoogleraar Media en Journalistieke Cultuur Marcel Broersma: “Het is heel fijn dat je tegenwoordig op het gemeentehuis niet meer in de rij hoeft te staan en in plaats daarvan online een formulier kunt invullen. Dat je via social media kunt aangeven dat de vuilcontainer vol zit. Maar het roept wel de vraag op: wat betekent het voor burgers als de overheid volledig digitaal wordt?”

Broersma vindt 2025 een mooi streven, zo vertelt hij in een interview op de website van de RUG. “Het is nu hoog tijd om initiatieven bij elkaar te brengen en te kijken welke projecten werken. Als we er samen in slagen het potentieel van de hele Groningse samenleving te vergroten dan boeken we een enorme winst. Dan kunnen mensen beter participeren en hebben we ook economisch meer perspectief.” Broersma onderzoekt de invloed van digitalisering op burgerschap en democratie.”

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Tegen 2025 zijn de meesten uit de vergrijzing wel overleden. De Hogeschool en Universiteit trekken tegen die tijd 20.000 studenten uit het buitenland die allemaal wel digitaal zijn. Dan sta je zonder wat te doen al automatisch op de eerste plaats. Behalve als je het grootste asielzoekercentrum van Nederland in Groningen wil bouwen zoals GroenLinks. Maar wat hebben we eraan om op nummer 1 te staan? Huur gewoon wat mensen in om de ouderen wat te helpen bij een speciaal digibeten loket en stop dit soort projecten dat heel veel kost maar nauwelijks wat oplevert. Het is net als met projecten, de laatste 3% kost 80% van de tijd en geld. Nummer 5 worden is ook best, besteed die miljoenen maar aan service in plaats van bijscholing waar men misschien geen zin in heeft. Of wordt dit potje gewoon weer gebruikt voor de asielindustrie?

Recente berichten

Stadjer (31) moet twee jaar in het cachot voor drugshandel

Een 31-jarige Stadjer kreeg vrijdag twee jaar cel opgelegd door rechtbank voor jarenlange handel in…

1 minuut geleden

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag, samen met leerlingen van basisschool De…

22 minuten geleden

Nieuwbouwproject Molenkampsteeg Haren feestelijk van start

Het nieuwbouwproject aan de Molenkampsteeg in Haren is donderdag feestelijk van start gegaan. Woningcorporatie Woonborg…

2 uur geleden

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; knooppunt daarna open van en naar Drachten

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert deze vrijdag…

2 uur geleden

Helena Vegter brengt single uit over Lili Marleen uit de Tweede Wereldoorlog

“It was a small town, but you and me were bigger than the world”. Het…

3 uur geleden

Rienk Mast (22) moet NBA-droom jaar uitstellen vanwege knieoperatie

Basketballer Rienk Mast heeft besloten om zich te laten opereren aan een slepende knieblessure. Daardoor…

3 uur geleden