‘Wereldprimeur voor Groningen en revolutionaire stap in zorg’

nieuws
Laboratorium Lifelines - Foto: Erick Bakker

De nieuwe app van LifeLines en het UMCG kan voorspellen of de gebruiker ervan ziek wordt. ‘Een wereldprimeur voor Groningen en een revolutionaire stap in de zorg’, vinden ze.

Je voert alles in: van wat je eet tot hoeveel je beweegt en uit de app rolt jouw persoonlijke kans op bepaalde ziektes. De nieuwe app van het UMCG en LifeLines maakt de eerste stappen waar. Degenen die de nieuwe app -met de naam ‘IkDus’- als eerste mogen testen, zijn de deelnemers van het grote Noord-Nederlandse bevolkingsonderzoek LifeLines. IkDus wordt het eerste ‘medische paspoort’ ter wereld en is daarmee revolutionair voor de gezondheidszorg. In de app wordt je leefstijl, voeding, biomateriaal (denk aan bloed- en urinemonsters) en je erfelijke eigenschappen gedeeld met artsen en zorgverleners.

Het is nog niet gezegd of de app daadwerkelijk voor een revolutie in de zorg zorgt; het moet eerst getest worden. Toch belooft het een succes te worden, want LifeLines heeft een grote schat aan informatie van maar liefst 167.000 deelnemers. En daarmee is dit grote bevolkingsonderzoek een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Deel dit artikel: