“Ommeland aantrekkelijker maken voor huisvesting studenten”

nieuws
Foto: jonsson / Flickr.com

Het Ommeland moet aantrekkelijker worden voor studenten en andere jongeren om er te gaan wonen. Dat zegt de Hanze Studentenbelangenvereniging (HSV).

Volgens de HSV snijdt het mes dan aan twee kanten. Studenten kunnen makkelijker een kamer vinden en de bevolkingskrimp in delen van de provincie wordt teruggedrongen. Ook voor afgestudeerde studenten en starters op de woningmarkt moet wonen in de provincie aantrekkelijker worden. Daardoor komen er meer kamers voor nieuwe studenten in de stad vrij, aldus de HSV. Voorwaarde is voor de HSV wel dat er goed openbaar vervoer tussen de stad en de provincie is.

De HSV komt met dit voorstel omdat er woensdag een hoorzitting is over de problemen met het huisvesten van buitenlandse studenten in de stad Groningen.

Deel dit artikel:

 1. Lekker sociaal van de HSV. Dump ze ergens buiten de stad. Mooie leefbare oorden,, maar als plek voor buitenlandse studenten totaal ongeschikt zijn.

  Buitenlandse studenten willen – in tegenstelling tot zuipende Nederlandse soortgenoten – iets uit de investering van het studeren (in buitenland) halen.

  De cultuurshock – die de de poging om uit de investering zoveel mogelijk rendement te halen negatief beïnvloedt – is duidelijk minder in Stad dan Ommeland. Vanwege voorzieningen (Aziatische supermarkt bij Korreweg) en de aanwezigheid van relatief meer landgenoten. Nog even afgezien van extra reistijd.

  Enge baasjes van RUG en Hanze moeten zich kapot schamen dat vanwege hun ijdelheid, jonge mensen waarvoor door families soms jaren is gespaard, uitgenodigd/verleid worden om hier te studeren, maar er dan niet bij vertellen dat hier geen betaalbaar onderdak is te krijgen, anders dan in een tent.

 2. Buitenlandse studenten kiezen niet voor Groningen om vervolgens in een krimpgebied zonder voorzieningen te gaan wonen en met de bus of trein iedere dag in de reisellende te zitten. Ze krijgen trouwens ook geen OV-kaart/Studiefinanciering tenzij ze 56 uren in de maand in Nederland een dienstbetrekking hebben en dat kunnen aantonen.

  De huisvestingsproblemen dienen in de stad te worden opgelost. Het meest logische is het creëren van een buffervoorziening, aangezien het probleem zich meestal maar een maand of twee tot drie voordoet. Op termijn kun je denken aan een campus op Zernike waar mensen na hun studie direct vertrekken, zodat er geen frictietekorten ontstaan.

 3. Denk te kunnen stellen dat de omgeving van Winsum en de omliggende dorpen bij uitstek geschikt zijn om daar als student te gaan wonen.. Winkels en voorzieningen binnen handbereik, openbaar vervoer binnen loopafstand, binnen 15 treinminuten op het Hoofdstation en met de bus een kleine 25 minuten. Geen wonder dat het voormalige waterstaatgebouw in bijvoorbeeld Baflo al een jaar of 15 door studenten wordt bewoond.

  Dus de vorige sprekers zouden zich beter eerst eens goed informeren of laten informeren voor men dit soort onzin uitkraamt, het is n.l. klinkklare onzin. En het valt ook nog te verifiëren.
  Men zou ditzelfde ook kunnen gaan promoten voor woningzoekenden, blijven de bestaande voorzieningen in de dorpen welke nu leeg dreigen te lopen overeind en daarmee valt nut en noodzaak van nog meer betonnen kijkdozen in deze stad willen gaan bouwen weg.

  Een veel simpeler methode is het aantal studenten de komende 10 jaar met 2000 per jaar te gaan verminderen, daar bereik je jet grootste resultaat mee. Minder studenten, geen woningnood en een leefbare stad. En het allermooiste is, het kost geen Euro. Hoe moeilijk kan het zijn?

  1. Kende ook een Nederlandse student die een Baflo woonde. Een andere in Zuidbroek. En op nog meer mooie plekken in de Ommelanden en Noord-Drenthe.

   Kun je buitenlandse gasten echter niet aandoen. Of je moet in Roemeense en Chinese folders van RUG eerlijk toegeven dat huisvesting een probleem is. En dat dat ervoor zorgt dat niet alle tijd en energie richting studeren zal kunnen gaan.

 4. Waarom zou iedere student hutjemutje, tegen woekerhuren en onderlinge overlast per se in Stad willen wonen?
  Rondom Groningen kan je perfect wonen, rustig en met veel ruimte en wie weet een tuin? Studenten kunnen zelf ook een voorziening beginnen, beperkte horeca bijvoorbeeld. Volop ruimte om te ondernemen.

  1. Gaat hier om buitenlandse studenten. Willen en (moeten vaak van thuisfront) één ding: zoveel mogelijk in kennis opdoen. Wat uitgedrukt wordt via vast te leggen cijfers hoger dan een zes.
   Tuinonderhoud? horeca-onderneming beginnen? Allemaal niet de insteek.

   Afgezien van de bij tijden luidruchtige Spanjoolen, zorgen ze ook niet voor overlast. Ook zuipen en brallen is niet hetgeen waarvoor vaak jaren gespaard is.

   Er hadden allang grote campussen gerealiseerd moeten worden. Maar omdat het idee van een politieke buitenstaander (Stadspartij ; nu Stad en Ommelanden), moest het door politieke kartel belachelijk en verdacht gemaakt worden, als het al niet genegeerd werd.
   Één of andere vrouwelijke lichtgewicht van de lokale jonge CDA (géén idee hoe bij die partij de jongerenafdeling heet) nam zelfs de term concentratiekamp in de mond. Gezien de steun van het CDA voor het bestaan van vernietigingskamp Gaza bijzonder onsmakelijk.
   Van der Schaaf laat nu de romantische babbels over de stad als campus los. Veel te laat. Veel te veel gewone Groningers (Groningse gezinnen) door aanpalende studentenhuizen met domme dronken bralapen tot – ernstige mate – van overspannenheid gedreven. Zoals Sijbolts al zei: Van der Schaaf moet zijn waffel houden.

  2. @VSH Het gaat niet alleen om buitenlandse studenten als het bericht van OOG klopt. Mee eens: er hadden al veel eerder campussen moeten komen. Toch blijf ik erbij dat er groepen studenten (van Hanze, Rug en MBO’s) zijn die best graag buiten de stad willen wonen, die een studie doen waarin de natuur centraal staat bijvoorbeeld. Chinezen lopen hier verloren rond, ik denk dat zij best bij elkaar in de buurt en buiten Stad willen wonen, een mensa samen willen hebben etc. Als er maar goede infrastructuur ligt: internet & vervoer.

   1. Kort.

    Ben het volledig met je eens. Vooral wat betreft de Chinezen. En inclusief je aandacht voor het feit dat de insteek breder is dan alleen buitenlandse studenten. Had het niet goed gelezen; gelijk aangeslagen op “huisvesting + buitenlandse studenten”.

 5. Laten ze wat nuttigs gaan doen met het gratis geld aan subsidies die ze krijgen voor de buitenlandse studenten: huisvesting op eigen terrein bouwen en niet nog meer subsidie misbruiken om de normale belastingbetaler het weer te laten betalen.

  Een paar problemen die zich dan oplossen, helaas wel ten koste van de bedrijven rijksuniversiteit Groningen en Hanze hogeschool, die zullen minder winst gaan draaien natuurlijk.

  Minder overlast van studenten in de wijken. Meer huisvestingsmogelijkheden voor de normale burger. Minder belastinggeld nodig voor huisvesting in de wijken. Minder last van huisjesmelkers.

  Maar goed het IQ zal wel te laag zijn om dat allemaal te kunnen bedenken. Waarschijnlijk hebben ze er ook geen goed zicht meer op omdat de euroteken in de ogen gebrand staan.

  Kortom de overheid en gemeente Groningen moeten die scholen als commerciële bedrijven gaan zien. Niet als instituten die het beste voor hebben met de leerlingen. Want anders waren deze problemen er helemaal niet geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *