Meedenken over de nieuwe Oosterpoort tijdens Let’s Gro 2018

nieuws
Foto: Let's Gro

Tijdens Let’s Gro 2018 wordt in diverse programmaonderdelen, samen met het publiek, vooruitgeblikt naar een mogelijke opvolger van het Groninger muziekpodium De Oosterpoort. 

Uit een gemeentelijke verkenning is gebleken dat er ruimte is voor een nieuwe, grotere Oosterpoort, met een extra grote popzaal en een aparte zaal voor klassiek. Vooralsnog komen vier locaties in aanmerking: de huidige locatie, voor en achter het station, en het Ebbingekwartier. Tijdens Let’s Gro kunnen bezoekers meedenken over deze plannen bij de Pecha Pucha van Oosterpoort-directeur Nynke Stellingsma of bij De gedroomde Kaart waarin stadsbouwmeester Jeroen de Willigen samen met het publiek droomt over de toekomstige stad, inclusief een nieuw muziekpodium (beiden op donderdag 1 november in de Let’s Gro-tent op de Grote Markt).

In De Oosterpoort zelf bieden de programmeurs tijdens het festival een kijkje achter de schermen. Op donderdag 1 november kan men met popprogrammeur Joey Ruchtie ervaren hoe het er aan toe gaat als vocaal ensemble The King’s Singers zich naast folk heldin Alela Diane voorbereidt op een optreden. Op vrijdag neemt programmeur klassiek Yvonne van den Berg het publiek mee achter de schermen bij het Noord Nederlands Orkest, terwijl in de kleine zaal Curtis Harding zich voorbereidt. En zaterdag voert popprogrammeur Peter Sikkema de Let’s Gro bezoekers ‘back stage’ langs de voorbereidingen van roots-en americanafestival TakeRoot.

Deel dit artikel:

 1. Hoeveel gaat Mojo meebetalen? aangezien zij een contact hebben met de Oosterpoort voor leveren van artiesten, ander bands en artiesten van concurrerende boekingsbureau’s zie je niet.
  Daardoor krijg je ieder keer dezelfde uitgekauwde meuk waar de belastingbetaler nog aan mee betaald ook.

  1. Volgens mij betaal jij zelf heel erg weinig belasting, dus hoef je geen zorgen te maken over waar andermans belastinggeld naartoe gaat.

   1. Daar hebben we onze gefrustreerde van Buren weer, kan niet met argumenten komen dus kijkt hij in z’n glazen bol in z’n caravannetje.
    Vanaf nu ben je lucht voor mij, veel succes met je aantoonbare frustraties.

 2. De politiek moet zijn zin niet doordrijven. Uit onderzoek is gebleken dat 80% de huidige locatie van ‘de Oosterpoort’ wilt behouden en renoveren. Ook omdat huidige ‘de Oosterpoort een begrip is voor de stad en heel ver daarbuiten. Bovendien vindt ik het nogal wat, dat die kinderen uit onze raad, nog maar net zijn neergestreken in Groningen een dergelijk beluit nemen. Geen enig idee hebben wat dit ‘begrip’ inhoudt voor Groningen. Een dergelijke killing doet denken aan de Harmonie. Maar daar kunnen die kinderen uit onze raad helaas ook niet over mee praten.

 3. Denk te kunnen en te mogen stellen dat de huidige locatie qua bereikbaarheid goed te doen was, is en blijft. Wellicht dat Schroor cs de afgelopen maanden hier en daar nog wat leningen los hebben kunnen peuteren om megalomaan bioj het Hoofdstation te kunnen en willen gaan bouwen, iets wat hen tenslotte met het Huis van Niets ook gelukt is.

 4. Een nieuw cultuurcentrum achter het hoofdstation lijkt me een zeer wenselijke ontwikkeling. De bereikbaarheid per auto, fiets en OV is perfect. Je hebt er voldoende ruimte om een fors gebouw te realiseren.
  Sentiment om een gebouw uit de jaren 70 nu ineens zo geweldig te vinden snap ik niet. Logistiek is de huidige Oosterpoort niet van deze tijd. In een nieuw gebouw heb je veel meer mogelijkheden om een grotere zaal te bouwen en daarmee de programmering veelzijdiger en internationationaler te maken. Met de huidige zaal Is nog net Blof haalbaar. Dat lijkt mij weinig ambitieus.

 5. Louis, de Oosterpoort vergelijken met de Harmonie is het meest vergaande wat je kan doen. Het toestaan van de afbraak van de Harmonie is inderdaad een van de grootste blamages van het Groninger gemeentebestuur ooit, maar de Harmonie was door zijn doosvorm een concertzaal met een nagenoeg perfecte akoestiek, in tegenstelling tot de brei van herrie die de Grote Zaal van de Oosterpoort voortbrengt door alle facettering in de wanden. Er is echt geen enkele reden om die vreselijk klinkende ruimte te behouden.
  Het maakt mij persoonlijk niet uit waar ze de nieuwe zaal plaatsen maar daar achter het station is helemaal geen slecht idee. Als ze er maar een eenvoudige rechthoekige zaal van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *