Inbreker in Groningen benadeelt Nederlands team

sport
foto Harry Gielen

Een inbraak vorig weekend in de stad Groningen heeft grote impact gehad op de prestaties van het Nederlands schaakteam tijdens de Olympiade in Georgië.  Mede daardoor eindigde Nederland lager dan ooit, namelijk op de 40e plaats van de 183 deelnemende landen.

De inbreker sloeg een ruit in en verschafte zich zo de toegang tot de woning van de Groningse schaker Sergej Tiviakov en nam een onbekend  aantal spullen mee. Voor Tiviakov was dit aanleiding om hals over kop Georgië te verlaten om de schade te taxeren en de nodige zaken met de verzekering te regelen. Tiviakov had op het moment van vertrek nog een 100% score, namelijk 4 uit 4.

In de wedstrijden spelen vier spelers van twee landen tegen elkaar. Het is een zwaar toernooi van elf rondes, waardoor de teams uit vijf spelers mogen bestaan die kunnen rouleren. Nederland hield door de gevolgen van de inbraak nog maar vier spelers over,  die daardoor noodgedwongen alle partijen moesten spelen en bovendien konden de tegenstanders zich beter voorbereiden, omdat de vier spelers bekend waren. In het team speelden verder Giri, L’Ami, Van Wely en de 19-jarige Groninger Jorden van Foreest. Van Foreest scoorde 5 uit 10, maar zal daar gezien de gemiddelde kwaliteit van de tegenstanders niet tevreden over zijn geweest.

De Olympiade werd bij zowel de mannen als de vrouwen gewonnen door China.