Duister jubileum in Sterrenwacht

nieuws

Deze zaterdagavond is de Blaauw Sterrenwacht geopend voor de 14e Nacht van de Nacht. Ook wordt de tiende verjaardag van de Blaauw Sterrenwacht gevierd met extra aandacht voor professor Blaauw en een leuk kadootje voor alle bezoekers.

De lichten op Zernike gaan deze avond zoveel mogelijk uit. Je kunt de koepel van de sterrenwacht bezoeken en sterrenkijken door telescopen. In het mobiele planetarium ga je op reis door het universum in een nieuwe show met exoplaneten en zwarte gaten. Professor Bernard Jones presenteert het laatste nieuws uit de sterrenkunde in Astronomy News. Hierin komen nieuwe ontdekkingen aan bod van de Gaia satelliet met belangrijke bijdragen van het Kapteyn Instituut, en de bouw van het nieuwe infrarood ruimte observatorium SPICA, waarin SRON Groningen een grote rol speelt. Kinderen kunnen in de knutselhoek mini-raketjes bouwen en Aarde-aarde met Mars-aarde vergelijken. En kom ook zelf experimenteren met wetenschap bij de Science LinX expositie. Dit is het programma van de presentaties:

19:00 – 19:25 Sterrenquiz (voor kinderen t/m 12 jaar) (NL)
19:30 – 19:45 Prof. Marc Verheijen over “De bouw van de Blaauw Sterrenwacht” (NL)
20:00 – 20:45 Lezing prof. Tim de Zeeuw over “Professor Blaauw: Stuurman en sterrenkundige” (NL)
21:00 – 21:30 Astronomy News, gepresenteerd door prof. Bernard Jones (EN)

De sterrenwacht is open van 18:00 – 23:00. Adres: Nijenborgh 9 (Bernoulliborg op Zernike Campus). Toegang is gratis. Zie voor het volledige programma & reserveren: www.rug.nl/sterrenwacht
Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht staat op www.nachtvandenacht.nl
Tip: Doe ook mee aan een stertelling in je eigen woonomgeving via www.ontdekdeduisternis.nl en maak kans op een verrekijker.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de schoonheid van de nacht en de gevolgen van lichthinder.

Deel dit artikel: