De mantel van Sint Maarten 2.0

nieuws

‘Sint Martinus werd bekend doordat hij de helft van zijn mantel aan een arme bedelaar gaf.  Aan wie zou jij tegenwoordig die helft geven?’ 

Daarover gaat Sint Martinus’ Pronkjewailn 2018. Op zaterdag 10 november staan tijdens een bijzondere manifestatie in de Martinikerk zes ‘pronkjewailn’ uit de stad centraal: mensen die van weinig geld moeten rondkomen, maar met burgerinitiatieven op een positieve manier een bijdrage leveren aan het leven van anderen in armoede. Soms zelfs geruisloos of onzichtbaar; daarom is het thema ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’.

Het programma van Sint Martinus’ Pronkjewailn begint ’s avonds om 20.00 uur in de Martinikerk met de officiële opening door Commissaris van de Koning René Paas. Tijdens het programma wordt een boekje gepresenteerd met zes persoonlijke verhalen van Stadjers met een krappe beurs die op een bijzondere manier in het leven staan. Het boekje is gemaakt door schrijfster Marloes de Bie en verhalenfotograaf Caroline Penris. Een aantal van die verhalen wordt in de kerk verteld door middel van film, gesproken woord, interview en theater geproduceerd door het Houten Huis. Er is muziek van het 50-koppige orkest Harmonie ’67 en het Kamerkoor Peize met onder meer Sint Maartenliedjes! Na afloop presenteren allerlei burgerinitiatieven zich aan de bezoekers en kunnen mensen met elkaar in gesprek. De avond wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Toegang is gratis. Inloop van de avond: vanaf 19.30 uur; aanvang 20.00 uur.

Sint Martinus’ Pronkjewailn wordt georganiseerd door: de Gemeente Groningen, Het Pand, Humanitas, MJD, Protestantse Kerk Groningen, Stichting Martinikerk en Voedselbank.

Op de foto: Conny Eldering is een van de Sint Martinus’ Pronkjewailn van 2018. Hij is initiatiefnemer van Mijn Gereedschapskist. Deeleconomie en verbinding in de wijk: dat is waar hij voor staat.