Categorieën: Nieuws

SP: “Huurders voelen zich belazerd en aan het lijntje gehouden”

De raadsfractie van de SP is niet blij met de manier waarop de Gemeente Groningen en de woningcorporaties huurders op de hoogte brengt van de sloop, renovatie en nieuwbouw van sociale huurwoningen in vijf Groningse woonwijken. 

Volgens SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk krijgen Groningse huurders geen informatie en zekerheid over de toekomst van hun straat en huis: “Dit is geen manier om met huurders om te gaan. Wij kregen meteen vele reactie van huurders op de berichten in de media. Met name de huurders uit Selwerd voelen zich belazerd en aan het lijntje gehouden. De corporaties moeten eerst de huurders goed informeren en zeggenschap geven over de toekomst van hun wijk. Pas als dat gebeurd is, mogen ze mooie verhalen op tv en in de krant houden”.

Afgelopen donderdag presenteerden vijf woningcorporaties en de Gemeente Groningen hun visie en aanpak over hoe ze de leefbaarheid in wijken willen verbeteren. In oktober worden de plannen voor wijkvernieuwing in de gemeenteraad besproken.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Hou toch op SP. Als men zeggenschap wil, moet men maar gaan kopen. Oude woningen zijn soms gewoon rijp voor de sloop. Maar we gaan alweer janken en klagen bij de eerste presentatie. Jankpartij.

    Belangrijker is het dat mijn belastingcenten er niet aan uit worden gegeven en verkwist aan Vogelaarwijkje 3.0

    • Willem hoort de klok maar heeft geen clou waar de klepel hangt, alle politieke partijen weten precies wat er gaat gebeuren namelijk sloop, daar voor in de plaats komen nieuwe gebouwen in het het hogere huur segment.
      De corporaties voeren lange vergaderingen en maken plannen zonder dan maar ook naar de huidige bewoners te kijken, zij bepalen wel wat goed voor hen is.
      Dat is in de wereld op z'n kop en totaal woningbouw corporatie onwaardig, de huurders maken de corporaties en niet andersom.
      Maar ik ben bang dat jij dat nooit zal begrijpen, ik berust me in het feit dat jij waarschijnlijk al vele malen in de maling bent genomen zonder dat je het zelf in de gaten had.

      • @Doe. Natuurlijk zullen de huren omhoog gaan. De woningen moeten immers van het aardgas af wat flinke extra kosten mee zal brengen. Ik ben daar overigens tegenstander van, fop maatregelen die alleen veel geld kosten. Ook wil men isolatie bij ramen, duren, vloeren, muren wat extra kost. Daarvoor krijgt men meer woongenot en minder stookkosten. En als belangrijkste, daarvan krijgen de meesten nog meer huursubsidie voor als de huur omhoog gaat. Die ze wat mij betreft wel wat mogen verlagen, want het is alleen maar een stimulans voor woningbouwverenigingen om dan toch maar de huren wat op te voeren omdat de belastingbetaler betaald. Maar puntje bij paaltje, de mensen gaan er gewoon op vooruit met alle subsidies en tegemoetkomingen (huursubsidie / verhuiskosten). Ik zou lekker al die ouwe zooi afbreken, veel naoorlogse woningen zijn gewoon goedkope troep wat met een nieuw verfje echt niet meer woongenot geeft.

  • Ook Doe speculeert er op los. Alle 4 de corporaties zijn in Selwerd bezig met renovaties. In het geval van 1 corporatie staat een gedeelte van hun woningaanbod op de lijst voor afbraak en nieuwbouw (waarbij de nieuwbouw in hetzelfde huursegment zal vallen) en van 1 bepaald gedeelte weet op dit moment alleen de corporatie wat ermee gaat gebeuren en zit iedereen, inclusief gemeente en projectleiding, te wachten op de beslissing of het sloop of renovatie gaat worden. En al wordt het sloop, ook dan blijft betaalbaarheid een groot gegeven. De betrokkenheid van bewoners voor de plannen verschilt per corporatie, maar ik heb daarvan zowel goede als slechte voorbeelden gezien. Om dat allemaal over 1 kam te scheren en speculaties over de gehele gang van zaken zo te uiten als feit is ook niet echt koosjer.

  • Ik moet toegeven dat ik vanochtend onaangenaam verrast werd met het nieuwsbericht over de plannen van De Huismeesters, die blijkbaar een totaal andere manier van communiceren hebben dan Nijestee.

Recente berichten

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

5 minuten geleden

LIVE: Do-or-die voor FC Groningen bij Telstar

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

41 minuten geleden

NAM wil deel schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

2 uur geleden

Stadjers gaan in gesprek met experts over voorwerpen Tweede Wereldoorlog

Persoonsbewijzen, speldjes of oude apparaten. Op vrijdag 3 mei konden Stadjers in gesprek met experts…

2 uur geleden

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag voor de 35e keer een herdenking…

3 uur geleden

Slachtoffers april-meistaking herdacht in Appèlbergen

Bij het 3 mei-monument in Appèlbergen zijn vrijdagmiddag de slachtoffers van de april-meistaking herdacht. (meer…)

3 uur geleden