Baardmannetjes laten zich zien in Onlanden (+ film)

nieuws

Zoals in elke herfst laten de Baardmannetjes zich weer goed zien in de Onlanden.

Het baardmannetje leeft van insecten en spinnen, maar gaat in de herfst en winter over op rietzaad, dat nu volop aanwezig is in dit gebied.

Deze vogel was voor 1950, toen hij nog gewoon baardmees heette, een zeldzame broedvogel van rietmoerassen. Toen in de loop van de jaren 1960 en 1970 in Flevoland enorme rietmoerassen ontstonden, explodeerde de populatie. Op het hoogtepunt in de periode 1973-1975 werd het aantal broedparen geschat op 7000.

Daarna volgde een daling, dat kwam doordat in Flevoland rietland werd omgezet in akkerland en door een paar strenge winters. Tussen 1987 en 1995 schommelde het aantal broedparen tussen de 300 en 1700. In de periode 1990-2007 daalde het aantal broedparen significant. Rond 2000 broedden er nog ongeveer 1200 tot 2000 paar in Nederland.

Deel dit artikel:

  1. Dit soort vogels trekt vele gluurders aan. Privacy ho maar. Steeds worden ze bespied door oude mannetjes met baarden die met hun apparatuur de fietsers in de weg staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *