Donderdag kans op veel regen en zware windstoten

nieuws
Foto: Wesley Bos - groningsnieuws.nl

Het zou donderdag in de loop van de dag wel eens erg slecht weer kunnen worden met flink wat regen en zeer zware windstoten. Daarvoor waarschuwen verschillende (amateur) meteorologen woensdagavond.

De meteorologen en ook de weermodellen zijn het onderling echter niet eens hoe slecht het precies gaat worden. Het voorspellen is moeilijk omdat de verschillen tussen het gros van de modelberekeningen erg groot zijn. Wat er namelijk gaat gebeuren is dat er vanuit Frankrijk een thermisch lagedrukgebied richting Nederland trekt. Aan de voorzijde van dit gebied bevindt zich warme, vochtige lucht. In dit gebied kan de temperatuur snel oplopen waarbij in Groningen een maximum van 28 graden bereikt gaat worden.

Dit warmtefront ligt rond het middaguur evenwijdig langs de oostgrens van ons land en wordt direct gevolgd door een koufront dat rond het middaguur vanuit zuidwesten het land binnentrekt. Op deze grens gaan buien ontstaan die afhankelijk van de ontwikkeling gepaard kunnen gaan met veel neerslag in korte tijd, hagelstenen, zware windstoten en onweer. Vooral het oosten en het noordoosten lijken gevoelig te zijn voor deze buien. Donderdagavond trekken de buien het land uit. Echter kan op de zuidflank van het thermisch lagedrukgebied een fors windveld ontwikkeld worden dat zou kunnen leiden tot een zeer zware storm met windstoten van 120 tot 150 kilometer per uur.

Weerberichten goed in de gaten houden
Om het weer te kunnen voorspellen maken meteorologen gebruik van verschillende modellen. Het Europese ECMWF maakt het in de voorspellingen erg bont, terwijl GFS, UKMO en Hirlam het minder extreem maken. Gerrit Hiemstra van het KNMI adviseert om donderdag de weerberichten goed in de gaten te houden.

Deel dit artikel:

 1. Het noodweer kan – juist nu met met ´droge´ Bomen – enorm gevaarlijk zijn.

  1. In Brussel worden daarom alle parken en begraafplaatsen afgesloten.
  2. In het Noorderplantsoen staan ineens hekken met verbodsborden.
  Betekent dat dat het Noorderplantsoen ook wordt afgesloten?

  Gister – tijdens de voorlopige voorziening Noorderzon 2018 – beweerde de gemeenteambtenaar dat het belangrijkste is dat de boomstam wordt beschermd.
  Zeldzaam ondeskundig!
  Kennelijk is het gegeven dat bodemverdichting tot de dood van de Boom leidt
  nog steeds niet tot de Gemeente Groningen doorgedrongen!
  Ook is het begrip – en de gevaarlijke gevolgen – van verdroogde (haar)wortels nog niet bij burgemeester Peter den Oudsten en zijn vakmensen doorgedrongen.

  Als je nu bij Bomen in open grond gaat kijken kun je nu heel duidelijk gele cirkels zien.
  DAT is de ruimte – onder de Boomkruin en iets ruimer – waar de Boom het water heeft weggehaald.

  Mevrouw Kiki

  ====

  https://www.demorgen.be/wetenschap/morgen-opnieuw-zware-storm-en-rukwinden-verwacht-brusselse-parken-gaan-dicht-b79aa31f/

  Na wekenlange droogte en een aanhoudende hittegolf werden afgelopen nacht de hemelsluizen opengezet.
  Het eerste onweer in weken heeft meteen stormschade veroorzaakt.
  Ook voor donderdag voorspelt het KMI hevige onweersbuien en rukwinden.
  In Brussel worden maatregelen getroffen.

  Donderdag is er vanaf 12 uur een groot risico op onweer en rukwinden die tot wel 120 kilometer per uur kunnen gaan.

  De Brusselse parken en kerkhoven die onder het beheer staan van Leefmilieu Brussel en de stad Brussel zullen vanaf ’s middags gesloten worden.

  Na een veiligheidscontrole worden ze vrijdagochtend weer geopend, laat Leefmilieu Brussel weten.

  Ook de begraafplaatsen en parken in de stad, zoals het Terkamerenbos, worden vanaf donderdagmiddag afgesloten, bevestigt het kabinet van Brussels schepen van Milieu en Groene Ruimten Khalid Zian.

  De Brusselaars wordt aangeraden de parken te vermijden en er veilig omheen te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *