Categorieën: Nieuws

Helperzoomtunnel gaat nog wel even duren

De aanleg van de Helperzoomtunnel gaat nog wel even duren. Tijdens de treinvrije periode in het weekend van 1 en 2 september gaat men onderzoek doen en grondmonsters nemen onder de spoorbaan.

Tijdens het hemelvaartweekend zou de Helperzoomtunnel op zijn plek worden geschoven via een glijbaan in de vorm van een stalen balk op funderingsblokken. Dit kon op het laatste moment niet doorgaan, omdat uit een proef bleek dat de grond zich anders gedroeg dan op basis van alle onderzoeken en berekeningen de verwachting was.

Combinatie Herepoort heeft inmiddels grondonderzoek laten uitvoeren. Hieruit is naar voren gekomen dat er zwakke plekken in de potkleiondergrond aanwezig zijn, die mogelijk zorgen voor afwijkend gedrag. Er zijn echter aanvullende onderzoeken nodig om goede en betrouwbare conclusies te kunnen trekken. Momenteel worden de grondmonsters in laboratoria nader onderzocht.

Daarnaast gaat Combinatie Herepoort, tijdens de treinvrije periode in het weekend van 1 en 2 september, onderzoek doen en grondmonsters nemen onder de spoorbaan. Dat onderzoek kunnen ze alleen maar uitvoeren als er geen treinen rijden. De weken daarna worden de grondmonsters uit de spoorbaan onderzocht. Op basis van alle onderzoeksresultaten zal Combinatie Herepoort een alternatief plan voor het inschuiven opstellen.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Dat wordt wel voorjaar 2019, op z'-n vroegst, voordat die tunnel er komt. Lang na de Verkiezingen voor de Gemeenteraad. Benieuwd of de verantwoordelijke wethouder van D'66 dan nog in functie is....

  • Wat een ongelofelijk geklungel! Zijn wij hier in Groningen de eerste in de wereld, die een simpele tunnel bouwen? Of hebben we niet de juiste bedrijven in de arm genomen?
    Het is al net als met de tram. De hele normale wereld legt massaal tramlijnen aan in de grotere steden (je ziet het echt overal) , maar wij vinden het wiel uit: die stomme bussen!

    • Groningen een grote stad? Met krap 200.000 inwoners?

      Als geboren en getogen Groninger zeg ik dat het een dorp is. Met allerlei uit omliggende gehuchten afkomstige typen die hier voor politicus menen te moeten spelen, en door hun afkomst denken met een grote stad van doen te hebben. En dan krijg je absurd gesmijt met geld naar projecten als het MONSTRUM en onnodige verbouwing van Zuidelijke Ringweg.

      We hadden honderden miljoenen zinvol kunnen besteden, als de gemeenteraad niet uit bijna louter niet-Groningse kartel-"politici", maar vooral uit Stadspartij en PvhD had bestaan.

Recente berichten

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

44 minuten geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

2 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

3 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

4 uur geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

4 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

4 uur geleden